Jovanović u Saboru: “Plenković i HDZ spremaju novu pljačku naših umirovljenika”

Jasmina Grgurić
10. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

Burna rasprava u Sabornici danas se vodila oko mirovinske reforme, odnosno prijedloga da se u sklopu nje građanima uzme novac iz drugog mirovinskog stupa kako bi se prebacili u prvi stup i na taj način ostvarili dodatak od 27 posto na mirovine. Saborski zastupnik Željko Jovanović HDZ je optužio za pljačku umirovljenika, a u polemiku su se uključili ministar Marko Pavić i zastupnik Nenad Stazić.

Rasprava u Saboru o mirovinskoj reformi Snimak zaslona/FB

“Nakon najveće privatizacijske pljačke 90-ih u režiji HDZ-a kad je nestalo 400.000 radnih mjesta, Plenković i HDZ spremaju novu pljačku naših umirovljenika, ucjenjujući ih da ako žele 27% dodatka na mirovinu moraju državi pokloniti sve što su uštedjeli u svom 2. stupu ili preciznije 100 milijardi kuna. To je HDZ. ZNA SE!” – napisao je SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović na svom Facebook profilu uz objavu dijela današnje rasprave u Sabornici o nadolazećoj mirovinskoj reformi.

Iz saborske klupe Jovanović je nadalje istaknuo kako je riječ o sramotnom  prijedlogu kojeg ne podržavaju čak ni HDZ-ovi koalicijski partneri pa ni premijer. Nada se, ističe, kako ovakva mirovinska reforma neće ugledati svjetlo dana. Istaknuo je kako uz to imamo i zdravstveni sustav koji neće osigurati ni da građani dočekaju svoje mirovine.

U polemiku se uključio ministar Marko Pavić te zastupnik Nenad Stazić.

Ministar za nacionalizaciju mirovina prozvao SDP

Ministar Pavić odgovorio mu je konstatacijom da ova Vlada ima 71.000 više zaposlenih, dok je SDP-ova imala 100.000 više nezaposlenih te za nacionalizaciju mirovina prozvao bivšeg ministra Miranda Mrsića.

“On je to vrlo jasno odradio tako što je 60.000 ljudi prisilio da iz drugog stupa idu u prvi i tako povukao 4,3 milijarde kuna. Ova Vlada odgovorno se ponaša prema građanima. Idemo u cjelovitu mirovinsku i poreznu reformu, želimo rasteretiti naše poduzetnike, ali isto tako osigurati održivost mirovinskog sustava – rekao je Pavić, dodajući da nacionalizacija mirovina koju je napravio SDP dovoljno govori o njihovu radu.

Za repliku se javio i Nenad Stazić rekavši ministru da obmanjuje javnost.

Povećati mirovine, ali uz održivost javnih financija

“Vaša reforma je otprilike ovakva; Vratite se u prvi stup, dobit ćete 27 posto povećanja, ali sve što ste uštedjeli do sada dat ćete državi koja će tako uprihodovati  gotovo 100 milijuna kuna. Znači, 16 godina nakon cjelovite mirovinske reforme kojom je uveden drugi stup pod reformom nam nudite poništenje te reforme. Mislite čopiti sve te novce iz drugog stupa i staviti državi u džep i umirovljenicima tek uz taj uvjet dati 27 posto. Reforma bi bila unaprjeđenje onoga što je prije 16 godina započeto, dakle jačanje drugog stupa – rekao je Stazić.

Pavić je odgovorio da reforma služi održivosti sustav javnih financija, a istovremeno da se razvija mirovinski sustav te da se nađe način za one koji će imati 500 kuna manju mirovinu. Trošak toga je 40 milijardi kuna, istaknuo je, a ovo je način da se to financira.

“Naše blagajnice i profesorice koje će idućih godina u prijevremenu i starosnu mirovinu ne zanimaju te stvari, nego hoće li imati iste mirovine kao netko tko je rođen 61. godine. Moramo naći rješenje za njih da izjednačimo buduće mirovine sa sadašnjima i da maksimalno povećamo mirovine, ali uz održivost javnih financija – zaključio je ministar Pavić.

Jovanović u Saboru: “Plenković i HDZ spremaju novu pljačku naših umirovljenika”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap