Još jedna regija dobiva svoju hodočasničku rutu: Novi Camino ima više od 800 kilometara

Ana Kanazir
17. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Nakon što je prošle godine svoj Camino dobio Brač, sada je u Turističkoj zajednici grada Pule predstavljen Camino Južne Istre. Ovo hodočašće pokriva više od 800 kilometara i prolazi kroz dva grada i četiri općine. Otvorenje Camina je planirano u subotu, 4. svibnja, a okupljanje je u Vodnjanu u 13:30 sati, dok će ruta biti nešto kraća i iznosit će 12 kilometara.

starije osobe hodaju na sunčan dan

Hodanje | Foto: Unsplash

Camino Južne Istre je nova Camino ruta u Hrvatskoj. Nakon dobro poznatog Camina Krk i od prošle godine Camina Brač, o čemu smo pisali ovdje, Hrvatska je dobila novu rutu hodočašća. Ruta će biti duža od 800 kilometara i pružit će posebno iskustvo svim sudionicima. Prvi Camino se održava u subotu, 4. svibnja i bit će nešto kraći.

Prvi Camino je 4. svibnja

starije osobe hodaju na sunčan dan
Camino se širi Hrvatskom: Od sada se hodočastiti može i po Braču

Camino Južne Istre otvorit će se u subotu, 4. svibnja, a polazak je u Vodnjanu. Okupljanje za one željne pješačenja je na Župnom trgu odnosno ispred crkve sv. Blaža u 13.30 sati dok je polazak predviđen u 14.30 sati. Staza je ukupne dužine 12 kilometara i prolazi pored crkve sv Jakova, parka kažuna, crkve sv. Mihovila, sv. Spirdon i sv. Stjepana u Peroju te uz šetnicu pokraj mora se nastavlja sve do centra Fažane gdje je planiran dolazak u 17.30 sati.

Osim toga, za sve sudionike je osigurana i voda duž staze, dok je u Fažani besplatna fritaja, a organiziran je i prijevoz autobusima natrag do Vodnjana otkuda je i sve krenulo. Za prisustvovanje hodočašću i kako bi se dobio bon za okrjepu potrebno je izvršiti prijavu ovdje.

Dobiva se i certifikat

Svi koji se odvaže prijeći, odnosno prijeđu Camino rutu dobit će hodočasničku putovnicu ili Credential del Peregrino, kao i službenu ispravu o realiziranom hodočašću, hodočasnički certifikat ili Compostelu, koje izdaje hrvatska Bratovština sv. Jakova. Hodočasnička putovnica i certifikat moći će se preuzeti u turističko-informativnim centrima svih turističkih zajednica Klastera i na drugim lokacijama koje su objavljene na web portalu dok će pečati biti razmješteni po Camino ruti.

Ovaj Camino je nastao kao zajednički proizvod klastera južne Istre odnosno turističkih zajednica gradova Pule i Vodnjana te općina Fažana, Ližnjan, Medulin i Marčana. Ruta se realizirala na inicijativu i suradnju s Bratovštinom Sv. Jakova iz Samobora.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap