Još jedna ideja za umirovljeničke komune: Hrvatske kuće budućnosti već od 16.000 eura

Josip Mihaljević
22. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Tko bi rekao da su fantastične Trex kuće jedinstveni hrvatski proizvod? Osmislio ih je inženjer strojarstva Robert Treska, a smješteni su nekoliko kilometara od Varaždinca – u Domašincu. Osim što njihove modularne kuće i na prvi pogled oku ugodne, njihova funkcionalnost i tip gradnje jasno govore da se radi  o kućama budućnosti.

trex kuće

Foto: FB stranica “TREX – Living System”

Nije tajna da brojni umirovljenici maštaju o drugačijem stilu života u trećoj dobi. Kao jedno od rješenja nameće se i komunalni oblik suživota – svatko bi u komuni imao svoj komadić raja koji bi zvao svojim domom. Pisali smo više puta o sličnim projektima, a vaše reakcije su samo potvrdile da velik broj umirovljenika ima potrebu, ili barem interes za “istražiti tržište.”

Naravno, svaka komuna mora imati neku vrstu životnog prostora za pojedince. U ovom slučaju to bi upravo mogle biti hrvatske Trex modularne kuće.

Kuće budućnosti

kuca
Kuće od 25 tisuća kuna: Izvrsna ideja za umirovljeničke komune

Kao što smo rekli u uvodu, iza brenda Trex – Living System stoji međimurska tvrtka Tremak. U 2017. godini su predstavili svoj proizvod i po broju narudžbi ide im super.

Prilikom same izgradnje, koriste najsuvremenije metode i materijale što krajnjim korisnicima omogućava najbolji omjer cijene i kvalitete. Modularne su i dolaze opremljene sa svim priključcima, a mogu biti od 30m2 do preko 120m2, ovisno o potrebi.

Zaštićene su od svih vremenskih uvjeta, a lijepa vijest je što posebnu pažnju pridodaju materijalima koje koriste pri izgradnji – svi materijali su “prijateljski” za okoliš.

Specifikacije

Icon 3d kuća
[FOTO] Kuće od 25 tisuća kuna skupile 9 milijuna dolara investicija, pogledajte kako izgledaju iznutra

Zainteresirani korisnici mogu “naručiti” kuću svojih snova – stambena površina kuća je promjenjiva. Dodavanjem i oduzimanjem modula moguća je daljnja nadogradnja kuća.

Postavljaju se iznimno brzo, spajanjem dvaju ili više modela.

Što se tiče energetske učinkovitosti, pripadaju A razredu. Izolacija od recikliranog papira jedna je od najučinkovitijih, a podno električno grijanje će se pobrinuti da vam režije ne “pojedu” veći dio mirovine.

Ako se odlučite na kupnju, možete birati želite li kuću opremljenu s pametnim i jednako učinkovitim namještajem, ali to će naravno utjecati na iznos cijene.

Čak i najmanja kuća posjeduje kuhinju, kupaonicu, dnevni boravak i fasadu

Svatko ima svoju garsonijeru, troškovi su zajednički, radionice i njegovatelji pristuni: Umirovljenici obožavaju komune!

Svjesni smo činjenice kako umirovljenici ne leže na planini novca, niti im novci ne rastu na drvetu. Međutim, rješenje postoji.

Najjeftinija Trex kuća (Trex 30) košta 16.000 eura bez PDV-a. Radi se o 30m2 površine i dodatnih 15m2 terase. Ista takva, ali namještena, košta 20.000 eura.

U kući se nalaze kuhinja s kuhinjskim elementima, sudoper, slavina, indukcijska ploča za kuhanje s 2 mjesta, ugradbena napa, ugradbena pećnica, ugradbena mikrovalna pećnica te ugradbeni hladnjak i zamrzivač.

U kupaonici se nalazi kupaonska garnitura, umivaonik sa slavinom, tuš kabina, viseća WC školjka i električni grijač vode od 50L.

U dnevnom boravku su već pripremljene instalacije za TV.

Na sve to treba dodati električno podno grijanje, klima uređaj, LED rasvjeta – a svime time će te moći upravljati putem aplikacije na mobitelu.

Izvan kuće nalazi se terasa od nekih 15m2.

Od najmanje do najveće kuće postoji minimalno 11 različitih modela, a cijena progresivno raste s veličinom životnog prostora i drugim dodatcima koje bi htjeli imati.

Više o različitim modelima možete pogledati na njihovoj stranici.

Kako do komune?

umirovljenik
Tradicionalni domovi za starije polako gube svoju privlačnost, što će ih zamijeniti?

Budući da umirovljenici u 99% slučajeva ne sjede na nekom bogatstvu, teško je da će moći kupiti kuću svojih snova. Tek kada bi postojala inicijativa više umirovljenika (poput ove o kojoj smo pisali) koji žele biti pioniri življenja u trećoj dobi, moglo bi se početi pričati o komuni.

Dakle, ako postoji želja da sadašnji životni prostor zamijenite Trex kućom ili nekim sličnim životnim prostorom – morate biti spremni na prodaju sadašnjeg životnog prostora. Tradicionalni stanovi ili kuće, posebice oni energetski neefikasni, jednostavno sve manje odgovaraju potrebama umirovljenika. Prodajom sadašnjeg životnog prostora bi si eventualno omogućili kupovinu kuće ovakvog tipa.

I kada bi se nekoliko umirovljenika dogovorilo da ne nekom prostoru (koji vam može pokloniti ili iznajmiti lokalna zajednica) naprave više ovakvih kuća – imali bi komunu.

A kako Trex kuće izgledaju iznutra, možete pogledati ovdje:

Za više informacija preporučujemo vam da pogledate njihovu stranicu: trex.systems.com

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap