[FOTO] Kuće od 25 tisuća kuna skupile 9 milijuna dolara investicija, pogledajte kako izgledaju iznutra

Josip Mihaljević
23. listopada 2018.
Novosti
A- A+

Ranije ove godine tvrtka Icon najavila je revoluciju u izgradnji kuća. Skupili su 9 milijuna dolara u samo 24 sata i to od vrlo utjecajnih investitora, a potrošit će ih na poboljšanje njihove tehnologije. Osim toga, u najavi nisu više samo kuće od 75 kvadratnih metara, printat će se i veće kuće…

Icon 3d kuća

Foto: U manje od 24 sata s troškom od 25 tisuća kuna roboti mogu napraviti ovakvu kuću | Press

Krajem svibnja ove godine primijetili smo tvrtku Icon, koja tvrdi da može izgraditi kuću u manje od 24 sata s troškom od svega 4 tisuće dolara (cca 25 tisuća kuna). Nama se ta vijest činila zgodnom, jer nam je odmah na pamet pala ideja o umirovljeničkoj komuni, gdje bi svaki umirovljenik mogao priuštiti svoj komadić mira.

Tvrtka iz Texasa je i dalje u razvoju, a kada su predstavili prvu kućicu koju su izgradili u gradu Austinu, dobili su ogromnu medijsku pozornost. Cilj im je revolucionarizirati izgradnju kuća, a primjenu njihove tehnologije vide među ranjivim skupinama. S te strane, logično je njihovo partnerstvo s neprofitnom organizacijom New Story, koja želi riješiti problem beskućnika posvuda po svijetu.

Investicije će iskoristiti za izgradnju boljih kuća nego što su planirali

Tvrtka je prije nekoliko dana u samo 24 sata skupila investicije u iznosu od čak devet milijuna dolara. Investitori su ih prepoznali kao hvalevrijedan projekt, a među njima su i neki veliki igrači: Vulcan Investment (koji su dio Microsofta), D.R. Horton (najveća tvrtka za izgradnju domova u SAD-u), Emaar (graditelji najviše zgrade u svijetu) i mnogi drugi.

Iz Icona su već javili na što će potrošiti 9 milijuna dolara investicija. Najavili su dodatno poboljšanje golemog robotskog 3D printera koji gradi kuće, udvostručit će broj zaposlenih s 10 na 20 i napraviti strategiju za gradnju malo većih kuća.

One najjeftinije koštat će oko 25 tisuća kuna, a kapacitet će im biti do 75 metara kvadratnih. Planiraju i izgradnju nešto većih, luksuznijih kuća, a one će koštati oko 100 tisuća kuna, s kapacitetom do 150 metara kvadratnih, piše statesman.com. Ove prve bi trebale biti napravljene za manje od 16 sati, dok će većima trebati oko 24 sata od početka do završetka radova.

Sve će ih napraviti golemi pokretni printer, koji ih gradi direktno na terenu.

Pogledajte kako zasad izgledaju iznutra

kuca
Kuće od 25 tisuća kuna: Izvrsna ideja za umirovljeničke komune

Dugoročni cilj je napraviti izdržljive, pristupačne i otporne kuće koje bi radikalno trebale promijeniti budućnost stanovanja:

“Ne želimo samo uzeti nečiji drugi proizvod i malo ga poboljšati, ciljamo na revoluciju. Vjerujemo kako će cijela industrija imati koristi, a potrebno je napraviti radikalne promjene u izgradnji”, ispričao je šef kompanije Jason Ballard.

Njihovi partneri također zadovoljno trljaju ruke:

“Ovo što je ekipa iz Icona napravila u manje od pola godine, nije samo transformacijski proboj u izgradnji domova, nego i inspiracija svim poduzetnicima da razmišljaju ‘izvan okvira'”, ispričao je  Jason Portnoy, financijski investitor.

Kako kuće zasad izgledaju iznutra, te kakav je proces izgradnje, možete pogledati u fotogaleriji:

3d kuća icon

Foto: Press

3d kuća icon

Foto: Press

3d kuća icon

Foto: Press

3d kuća icon

Foto: Press

3d kuća icon

Foto: Press

3d kuća icon

Foto: Press

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap