Jednostavno objašnjenje zašto je teško povećati mirovine u Hrvatskoj

Josip Mihaljević
19. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Profesor matematike sa zagrebačkog PMF-a Damir Bakić bio je gost našeg prvog podcasta u kojemu smo razgovarali o mirovinama i mirovinskom sustavu. Bakić je kazao kako je povećavanje mirovina kratkoročno lak zadatak za izvesti, no da se posljedice na mirovinski sustav osjećaju desetljećima.

U Hrvatskoj imamo 1,24 milijuna umirovljenika. Kada bi Vlada išla povećati mirovinu za samo jednu kunu, to bi u jednoj godini koštalo 14,88 milijuna kuna. Vlada najčešće može biti u poziciji da povuče takav potez, no moramo razmišljati da bi povećanje od jedne kune bio vrhunac cinizma i da bi ono trebalo biti dosta veće. Shodno tomu, i godišnji trošak bi rastao. Najbolje to pokazuje primjer u prošloj godini kada je Vlada povećala najniže mirovine za 3,13 posto, a trošak je iznosio oko 150 milijuna kuna.

Profesor matematike sa zagrebačkog PMF-a Damir Bakić bio je prvi gost našeg podcasta u kojem je objasnio upravo problematičnu stranu povećanja mirovina koju svi umirovljenici priželjkuju.

Bakić je kazao kako je naš mirovinski sustav u suštini postavljen dobro i da je prilično balansiran. Tu pritom misli ne samo na postojanje dva stupa mirovinske štednje nego i njihov omjer – 25 posto mirovinskih doprinosa ide u II. stup, a 75 posto ide u I. stup. Sve u svemu, Bakić ne vidi razlog za nekom opsežnom reformom, no smeta mu nepošteno vođenje mirovinskog sustava.

“Ono što trebamo spriječiti je nepošteno upravljanje tim sustavom, pogotovo nepošteno upravljanje tim sustavom u predizbornim vremenima. Tu dolazimo do onoga što nam se stalno događalo.

Beskonačno je lagano obećati umirovljenicima povećanje mirovina za 1, 2 ili 3 postona poena instantno. Za to instantno povećanje, ili bilo kakvo drugo povećanje, svima ili nekoj ciljanoj skupini umirovljenika – za to instantno povećanje Vlada će možda naći novac u idućoj godini, u idućem proračunu.

Međutim, mi moramo biti svjesni da ono što mi obećamo danas, da je to trajno! Vremenski horizont u kojem se zapravo osjećaju posljedice svakog takvog poteza nekoliko desetljeća”, objasnio je Bakić.

Bakić je zaključio kako je vrijeme da se mirovinski sustav prestane koristiti u predizborne svrhe i da je vrijeme da se prema njemu počnemo ponašati odgovorno i pošteno.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap