Jednokratna pomoć u općini Viškovo: Povećani iznosi i broj primatelja

Milan Dalmacija
16. srpnja 2023.
Novosti
A- A+

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 67 do 146 eura dobile su 754 starije osobe s područja Općine Viškovo. Sami iznosi pomoći, ali i broj primatelja veći su nego ranijih godina zbog inflacije i rastućih životnih troškova.

Općina Viškovo | Foto: Facebook/Turistička zajednica Općine Viškovo

Općina Viškovo je od 1. veljače do 31. ožujka zaprimala zahtjeve za jednokratnu godišnju novčanu pomoć umirovljenicima. Čine to već četiri godine, a nakon obrade ovogodišnjih zahtjeva utvrdili su da su pravo na pomoć ostvarile 754 starije osobe s njihovog područja.

Pomoć starijima | Unsplash
Pomoć umirovljenicima: U jednoj općini zaposlene gerontodomaćice, pružena psihološka i novčana pomoć

Riječ je o ljudima bez prihoda te onima čiji su ukupni mjesečni prihodi manji od 531 eura. Oni koji su u prosjeku prošle godine imali do 265 eura prihoda svakog mjeseca, dobili su 146 eura jednokratne pomoći. Oni s prihodima od 265,01 do 440 eura dobili su 93 eura pomoći, a onima s prihodima od 440,01 do 531 eura na račune je sjelo 67 eura jednokratne pomoći.

– U odnosu na protekle tri godine, kada je pravo na ovaj vid pomoći ostvarivalo oko 550 korisnika godišnje, ove je godine ta brojka veća iz dva razloga. Naime, kroz izmjene i dopune odluke o pravu na jednokratnu godišnju novčanu pomoć starijim osobama, koje je jednoglasno usvojilo Općinsko vijeće, povećan je cenzus, pa je time proširen obuhvat ovog prava i broj potencijalnih korisnika. Isto tako, povećali smo i iznos novčane pomoći ovisno o prosječnoj visini ukupnog mjesečnog prihoda, rekla je novinarki Novog lista Sanji Gašpert načelnica Općine Viškovo, Sanja Udović.

Na to su se odlučili, kaže, zbog trenutne ekonomske situacije, a pogotovo zbog inflacije koja otežava svakodnevicu starijim osobama čije mirovine ne pokrivaju ni osnovne troškove. Iz općinskog proračuna je za jednokratnu pomoć izdvojeno 77.910 eura.

Osim financijske pomoći, u Općini Viškovo su nedavno završila i tri projekta vrijedna 600.000 eura. U suradnji s tamošnjom Udrugom umirovljenika proveden je projekt pomoći starijim osobama kroz razvoj izvaninstitucionalnih socijalnih usluga. Gerontodomaćice su pomagale starijima kroz projekt socijalnih usluga urbane aglomeracije Rijeka, a dovršen je i projekt “Ruke pomažu 2”. O svim projektima možete čitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap