Jedna zemlja će bonusom do 10.000 eura nagrađivati umirovljenike koji rade

Jasmina Grgurić Zanze
16. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Bonus do čak 10.000 eura godišnje moći će dobivati umirovljenici koji odluče nastaviti raditi, prema najavama njemačkog ministra gospodarstva. Na taj bi ih se način motiviralo za daljnje zaposlenje, dok bi država istovremeno pokrpala sve veće rupe na tržištu rada. Ipak, povlastica ne vrijedi za one koji su se prerano umirovili.

Rad starijih | Pexels

Rad starijih | Pexels

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck najavljuje bonus za umirovljenike do 10.000 eura godišnje ako nastave raditi, javljaju njemački mediji. Budući da će generacija ‘baby boomera’ idućih godina odlaziti u mirovinu, mnoga će radna mjesta ostati nepopunjena, prenosi fenix-magazin.de.

Premda mnogi nakon četiri i pol desetljeća rada jedva čekaju umirovljenički status, postoje radnici koji žele nastaviti dobro zarađivati ili jednostavno nemaju dovoljno novca za sve potrebe u starosti. Kako bi ih dodatno pogurao u tom smjeru te time popunio tržište rada, Habeck uvodi malu mirovinsku revoluciju.

Rad u mirovini: Oko 300 umirovljenika napustilo sezonske poslove u turizmu

Intencija je da se police osiguranja isplaćuju kao bonusi.  Za starije osobe to znači dodatnih 10,6 posto na bruto plaću. Naime, ministar Habeck sada planira da se doprinosi za socijalno osiguranje poslodavca isplaćuju izravno starijim osobama. Kako pišu njemački mediji, udio mirovinskog osiguranja iznosi punih 9,3 posto bruto plaće. Povrh toga dolazi osiguranje od nezaposlenosti od 1,3 posto.

Prosječni korisnici primali bi oko 5.000 eura dodatno godišnje, a moguće je po godini primiti najviše 9.285 eura. Prijedlog ministra gospodarstva odnosi se samo na one koji su dostigli standardnu ​​dob za odlazak u mirovinu. Građani koji su u mirovinu otišli prije vremena ili su prestali raditi ranije od planiranog, neće moći ostvariti ovaj bonus.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap