Jedan od najbogatijih Slovenaca: Još desetak godina i za život će biti dovoljno 1.650 kuna mjesečno

Josip Mihaljević
20. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Jedan od najbogatijih poduzetnika u državama bivše Jugoslavije Sandi Češko izjavio je da bi za desetak godina čovjek mogao podmiriti sve svoje potrebe za 250 dolara mjesečno, odnosno 1.650 kuna. Evo kako je došao do tog zaključka.

sandi cesko

Foto: Sandi Češko | Youtube screenshot

Sandi Češko jedan je od najbogatijih Slovenaca, a u nedavnom intervjuu za Jutarnji list otkrio je viziju budućnosti koja možda čak zvuči predobro da bi bila istinita. Češko je vlasnik Studio Moderne, koja je od de facto obrta postala multinacionalni biznis s prometom od pola milijarde eura godišnje.

Govoreći o svojim poslovnim planovima, Češko je spomenuo tzv. teoriju ekonomije nulte margine profita koja bi trebala zasjeniti tržišni kapitalizam kakav danas postoji. U biti, to znači da će napredak tehnologije omogućiti da će se dobar dio proizvoda moći proizvoditi bez stvarnog troška, što znači da će i cijene padati. To je sjajno za kupce, no za tvrtke ipak u srednjem i dugom roku čeka veliki proces prilagodbe.

Samo 1.650 kuna za dostojanstven život?

Češko u intervjuu govori kako misli da dolazi vrijeme ekonomije nulte margine profita.

“Kao prvo, zato što će organizacija većine potrošačkih proizvoda biti vođena digitalizacijom i robotizacijom, vjerojatno već za 10 do 20 godina. Drugo, potrošačka paradigma neće više imati status religije.

Posjedovanje stvari ili što više stvari nas više ne čini sretnima. Barem ne u razvijenim ekonomijama. Pogledajte ozbiljna istraživanja indeksa sreće što nam govore”, kazao je Češko.

Zatim je rekao da bi do 2030. godine samo 250 dolara (oko 1.650 kuna) moglo biti dovoljno za zadovoljiti sve životne potrebe.

“Određene studije ukazuju da bi već od 2030. godine s 250 dolara u razvijenim zemljama ljudi mogli zadovoljiti sve svoje osnovne potrebe od energije, prijevoza, hrane, čiste vode, 50 kvadrata stambene površine po osobi, komunikacija, čak i obrazovanja. Znači, u materijalnom i funkcionalnom smislu moguće je da će sam kapital ustoličiti potrošački “komunizam””, objasnio je Češko.

Vjeruje da će male države poput Slovenije i Hrvatske u budućnosti imati ozbiljnu prednost.

“Što god da se dogodi, činjenica jest da su pred nama vrlo duboke društvene promjene. One će zahtijevati i niz novih kompromisa, naročito oko raznih oblika solidarnosti. Male države će takve konsenzuse lakše postići u demokratskoj proceduri. Ne bojim se za nas u ovoj regiji. Imamo brojne prednosti, prirodne resurse, imamo bogate susjede za koje možemo obavljati niz funkcija i servisa. Moramo poraditi na samodostatnosti hrane – u ovoj epidemiji smo vidjeli da će to biti strahovito važno u budućnosti – i moramo bolje surađivati”, zaključio je.

 

Jedan od najbogatijih Slovenaca: Još desetak godina i za život će biti dovoljno 1.650 kuna mjesečno
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap