Putin Ruse želi oraspoložiti većim mirovinama, naknadama i plaćama

Jasmina Grgurić Zanze
23. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Strahote u Ukrajini kojima čitav svijet svjedoči protekla već dva mjeseca ostavljaju traga i na agresoru, izloženom sankcijama zapadnih zemalja. Predsjednik Rusije stoga od Vlade traži povećanje mirovina, socijalnih naknada i plaća državnih službenika kako bi se “zavrtjelo” gospodarstvo, no sasvim je sigurno da iza svega stoji i jedna prikrivena namjera.

Vladimir Putin Foto: Pixabay

Snažna ruska propaganda dobar dio stanovnika te zemlje i dalje drži u uvjerenju kako Rusija nije agresor i kako u Ukrajini ne čini sve te zločine kojima čitav svijet svjedoči posljednja dva mjeseca. Istovremeno se suočavaju i sa snažnim gospodarskim sankcijama pa je Putin od Vlade zatražio povećanje mirovina, socijalnih naknada i plaća u državnom sektoru. Primarni cilj povećanje je potrošnje, ali svakako da ruski predsjednik ovim potezom namjerava oraspoložiti u ovim nimalo popularnim vremenima.

Iznosi povećanja trebali bi se prilagoditi stopi inflacije, koja trenutno iznosi 17,5 posto, rekao je Putin na sjednici Vlade održanoj video pozivom, prenose strani mediji.

“Sada je iznimno važno podržati domaću potražnju, spriječiti pretjerano smanjenje” – rekao je Putin.

Prema procjenama Svjetske banke, ruski BDP smanjit će se ove godine za 11,2 posto, najviše od 1994. godine. Ekonomski stručnjaci smatraju da će nezaposlenost i inflacija značajno rasti u 2022. Stopa inflacije mogla bi dosegnuti oko 20 posto.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap