Jedan grad umirovljenicima će u srpnju isplatiti po 40 eura novčane pomoći

Jasmina Grgurić Zanze
9. srpnja 2024.
Novosti
A- A+

Blagdanske novčane pomoći za umirovljenike i nezaposlene u povodu alkarskih svečanosti grad Sinj uveo je još 2022. godine. Gradonačelnik Miro Bulj najavio je isplatu ovogodišnje ‘alkarice’ od 16. do 25. srpnja. Uz nezaposlene, branitelje i roditelje njegovatelje, alkaricu dobivaju i umirovljenici te osobe starije od 65 godina bez primanja. Iznos je sada povećan na 40 eura, ali uvjet je da mirovina ne prelazi 350 eura, što je također nešto malo veći cenzus nego lani.

Manifestacija 'Dani Alke i Velike Gospe' počeli u Sinju | Foto: Grad Sinj

Manifestacija ‘Dani Alke i Velike Gospe’ u Sinju | Foto: Grad Sinj

Grad Sinj umirovljenicima dijeli novčane pomoći i uoči Sinjske alke. Takozvana ‘alkarica’ isplaćuje se od 2022. godine, o čemu smo pisali i ovdje, a sada su povećani iznosi. Cenzus za umirovljenike povećan je s 332 na 350 eura prihoda, a sam iznos ‘alkarice’ s 30 na 40 eura. Ipak, mirovine su u međuvremenu rasle puno više od toga. Podsjetimo, lani je srpanjsko usklađivanje iznosilo 8,42 posto, a ove godine u siječnju 4,19 posto. U srpnju ove godine rast će biti za više od sedam posto, o čemu smo pisali ovdje.

Iznos alkarice povećan na 40 eura

Jedna općina umirovljenicima daje mjesečnu novčanu pomoć do 45 eura

Gradonačelnik Miro Bulj uoči alkarskih svečanosti u Sinju najavio je i ove godine ‘alkaricu’ kao blagdansku pomoć nezaposlenima, umirovljenicima, osobama bez primanja starijim od 65 godina, roditeljima njegovateljima te nezaposlenim hrvatskim braniteljima.

– U skladu s novim zaključkom gradonačelnika, visina alkarice je povećana kako bi se osigurala veća financijska podrška našim sugrađanima u potrebi. Također, povećan je cenzus za umirovljenike s 332 na 350 eura mjesečnih prihoda, što predstavlja povećanje od 5,42 %. Zbog toga će više umirovljenika imati priliku ostvariti ovu pomoć, čiji je iznos povećan s 30 na 40 eura, što predstavlja povećanje od 33,33 %, poručili su ovih dana iz gradske uprave Sinja.

Novčane pomoći dijele se od 16. do 25. srpnja

Alkarice će se dijeliti u prostorijama sinjskog Crvenog križa od utoraka, 16. srpnja, a moći će se preuzeti do četvrtka, 25. srpnja radnim danima od 9 do 15 sati. Umirovljenici trebaju ponijeti osobnu iskaznicu, odrezak od mirovine za svibanj ili lipanj, rješenje o inozemnoj mirovini ili izvadak banke deviznog računa te izjavu ako nisu korisnici inozemne mirovine.

Novčane pomoći za umirovljenike isplaćuju brojne općine i gradove. Dok neke to ne čine nikako, drugi imaju osigurane isplate u obliku uskrsnica i božićnica. Ipak, neki svakog mjeseca isplaćuju naknade umirovljenicima s malim prihodima, poput grada Zagreba ili općine Preko, o čemu smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap