Je li ovo najluđi sportski događaj u Hrvatskoj?

Josip Mihaljević
17. travnja 2019.
Novosti
A- A+

U dolini Neretve, u Opuzenu, već 12 godina se održava jedan od bizarnijih sportskih događaja u Hrvatskoj, a možda i u svijetu. Zove se Čikarijada, odnosno “Svjetsko prvenstvo bacanja čikara u riku”.

cikarijada

Foto: Twitter

Korisnik Twittera Renton je s ostatkom svijeta podijelio i opisao jedan od najluđih sportskih događaja koji se održava u Hrvatskoj.

Svake godine u Opuzenu, od 2006. godine, tamo se u sklopu manifestacije Opuzenskog lita održava ‘Svjetsko prvenstvo u bacanju čikara u riku’.

“Dakle u Opuzenu se već 12 godina održava Čikarijada – svjetsko prvenstvo u bacanju čikara (šalice za kavu, a ne pepeljare dragi kontinentalci). Bacaju se sa starog mosta u malu Neretvu, a dica spuratlom skupljaju čiakre poslije svakog kruga (čikare su pune pur pjene i plutaju)”, započeo je Renton s opisom Čikarijade.

Dakle, tridesetak mještana se okupi kako bi bacali šalice za kavu koje su pune pur pjene u Neretvu, a nakon svakog kruga ih djeca odu pokupiti.

Neobična fešta

Događaj potječe iz 2006.godine, kada je jedan mještanin lansirao prvu šalicu u Neretvu. To je, prema narodnoj predaji, diglo cijeli kafić na noge koji su pokušali prebaciti rijeku, ali ćorak – nisu uspjeli. Pobacali su sve iz kafića i zbog toga su tri dana morali piti kavu iz plastičnih čaša.

Sve dok jednom mještaninu nije došla ideja kako bi valjalo organizirati svjetsko prvenstvo u neobičnom natjecanju.

“Ideja s pur pjenom je došla jer mi volimo našu riku pa je nismo tili zagadit čikarama, a tu je i moment da klinci s trupicama špurtalom u polivrimenu skupljaju čikare”, kaže Renton.

Nadalje, Renton objašnjava dodatna pravila:

“Suci moraju kumulativno imat +/- 3 dioptriju dok se rezultati mire i govore: 54 metra, 28 centi i 9 milimetara.

Rekord čikarijade je 76 metara, a pobjedom na Čikarijadi upisiva se na listu besmrtnika koji će na smaku svita predvodit kolonu put Valhale”, našalio se.

U vrijeme održavanja Čikarijade Družba Pivčeva Kala kuha 50 kilograma dagnji na buzaru za ekipu u teći promjera 1.20 metara u kojoj sve miješaju veslom.

Cijeli događaj organizira udruga “Santa Valerio” iz Opuzena

A kako izgleda atmosfera s jedne takve Čikarijade, možet pogledati ovdje:

Je li ovo najluđi sportski događaj u Hrvatskoj?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap