Izumitelj audio kasete, Lou Ottens preminuo u 94. godini

Jasmina Grgurić
11. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Nizozemski izumitelj audio kaseta, inženjer Lou Ottens premio je u 94. godini života. Tvorac kasete svojim je izumom zauvijek promijenio način slušanja glazbe koji se posljednjih godina neočekivano vratio u modu.

Nizozemski izumitelj Lou Ottens, zaslužan za izum audiokasete preminuo je u 94. godini života.
Tijekom 1960-ih je bio…

Objavljuje Tehnički muzej Nikola TeslaČetvrtak, 11. ožujka 2021.

 

Nizozemski izumitelj audio kaseta, Lou Ottens premio je u 94. godini života. Riječ je o čovjeku koji je postavio revolucionarni temelj novog načina slušanja glazbe, iz kojega su potekli brojni drugi izumi. Kasetofoni se posljednjih godina vraćaju u modu pa je tako porasla i potražnja za kasetama.

Tijekom 1960-ih Ottens je bio na čelu tima za razvoj u tvrtki Philips kada je zajedno sa svojim timom osmislio kompaktnu kasetu s magnetskom trakom koja služila za elektromagnetsko snimanje i reproduciranje zapisa.

Audiokaseta je službeno predstavljena na Međunarodnom radio sajmu u Berlinu u kolovozu 1963. godine i postala je instant uspjeh. Ottensov izum je trajno obilježio i dao poticaj razvoju glazbene i računalne industrije. Procjenjuje se kako je diljem svijeta od 1960-ih prodano više od 100 milijardi audiokaseta.

Kao iz prošlog života: Sjećate li se ove urnebesne situacije s kasetom?

“Starije generacije će se sjetiti kako je neizbježan dodatak uz kolekciju audiokaseta bila penkala ili olovka kojom bi se, u slučaju zapetljanja, magnetska vrpca okretanjem pokretnog mehanizma kasete ponovno presložila i nastavila upotrebljavati. Primjena kasete je omogućila i kasniju pojavu malenih kazetofona, popularnih walkmana koji su nam osigurali uživanje u glazbi gdje god da smo krenuli” – piše danas Tehnički muzej Nikola Tesla.

Izumitelj audio kasete, Lou Ottens preminuo u 94. godini
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap