Izrada zimnice: ‘Radit ćemo je kad se predstavnici umirovljenika izbore za veće mirovine’

Ana Kanazir
14. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Mnogi umirovljenici rade zimnicu, a svatko ima svoju tajnu ili tajni sastojak koji hrani daje poseban okus. Nas je zanimalo i hoćete li vi ove godine raditi zimnicu, a 595 osoba ili 54,54 posto je reklo kako neće raditi zimnicu jer nema svoje sastojke pa im je ovaj pothvat preskup.

Zimnica u staklenkama

Zimnica |Foto: Unsplash, little plant

Izrada zimnice je dugotrajan posao, ali je glavna prednost što se radi o domaćim sastojcima, dok se zimnica radi po vlastitom receptu. Ipak, mnogi umirovljenici je ove godine neće raditi jer nemaju svoje sastojke, dok će zimnicu raditi ukupno 241 osoba ili 22,09 posto vas.

Većina neće raditi zimnicu

Svaka baka ima svoj recept za zimnicu, a u većini slučajeva svaka staklenka ima neki svoj tajni sastojak. U zimnicu je potrebno uložiti puno truda, ali taj trud se na kraju i isplati jer dobijete domaći i ukusan proizvod bez konzervansa. Kod izrade zimnice je najvažnije da su plodovi od kojih se radi zdravi, odnosno da nisu truli, a poželjno je da su domaći.

Naravno, zimnicu je lakše, isplativije i jeftinije raditi onima koji imaju svoje voće i povrće, a nažalost nemaju svi ovu mogućnost. Tako je najviše vas u našoj anketi, vas 595 ili 54,54 posto izjavilo da nema svoje sastojke pa im je i izrada zimnice preskupa. S druge strane, vas 241 ili 22,09 posto će raditi zimnicu kao i svake godine, dok će vas 197 ili 18,06 posto raditi zimnicu, ali u manjim količinama. Vas 58 ili 5,32 posto je i dalje neodlučno pa ne zna hoće li raditi zimnicu ove godine. Rezultate možete vidjeti ispod:

Rezultati ankete zimnica

Rezultati ankete o zimnici | Foto: Mirovina.hr

Komentari su raznoliki

Na našoj Facebook stranici smo također dobili različite odgovore, a donosimo vam neke najzanimljivije.

‘Ne ,nemam vrt, a cijene su strašne’, ‘Imam sve svoje i radim zimnicu: ciklu, krastavce, papriku, mrkvu, zelje’, ‘Ne. To je isplativo samo za one na selu koji imaju svoje voće i povrće’, ‘Radit ćemo kad se predstavnici umirovljenika izbore za veće mirovine’, ‘Ja sam sve živo pospremila sa vrta što se dalo pospremiti. Zimnica više manje gotova, još nešto feferona ima i njih ću kiseliti dok ih bude, a i ciklu imam još jednu kasnije posijanu. I nju ću spremiti iako je imam puno previše pospremljene. Ali kako izgleda sve će teže biti nešto uzgojiti pa neka se nađe’, ‘Već spremljena’, ‘Za pet tegli krastavaca i tri teglice ajvara koliko u prosjeku pojedemo ne da mi se. Cijele godine ima svježega u ponudi, prednost svježem’.

U šetnji gradom smo pitali i građane hoće li raditi zimnicu, a dobili smo raznolike odgovore koje možete vidjeti u videu ispod:

Copy link
Powered by Social Snap