Izrada osobnih iskaznica: Iz policije pozvali na izbjegavanje gužve, a sada nema termina na redomatu

Ana Kanazir
21. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Iz policije su nedavno otkrili kako čak 221.387 građana ima isteklu osobnu iskaznicu, a usput su i upozorili građane da što prije naprave nove osobne kako ne bi došlo do nepotrebne gužve na šalterima. Upravo je zbog ovog hitnog upozorenja i došlo do gužve, barem na redomatu. Trenutno nema skorih raspoloživih termina na redomatu pa je izrada osobnih iskaznica i dalje moguća na stari način dolaska i čekanja.

osobna iskaznica

Osobna iskaznica | Foto: mup.hr

Najveća gužva kod izrade osobnih iskaznica se očekuje nakon proglašenja kraja pandemije, kada sve iskaznice kojima je istekao rok više neće vrijediti, o čemu smo pisali ovdje. Ipak, čini se kako su se nakon prvog upozorenja iz policije popunili termini na redomatu pa je izrada osobnih iskaznica sada moguća uz čekanje u policijskoj postaji.

osobna iskaznica
Iz policije poslali apel: Svoje istekle osobne iskaznice zamijenite novima dok još nije prekasno

Korištenje redomata je jednostavno, ali bolje malo pričekati

Mnogi građani izbjegavanju vađenje novih osobnih iskaznica zbog gužve, ali ovdje postoji rješenje. Točnije, građani mogu koristiti opciju elektroničkog redomata putem kojeg se mogu rezervirati dan i sat u kojem želite izraditi svoju osobnu iskaznicu. Korištenje je vrlo jednostavno, ali nažalost, trenutno su termini na nekim lokacijama zauzeti pa je potrebno malo pričekati. Više o redomatu možete čitati na našem sestrinskom portalu u ovom tekstu.

Kako točno izgleda korištenje redomata objasnila nam je čitateljica Tea (28), koja je mijenjala prebivalište. Treba uzeti u obzir da je Tea to radila prije dva tjedna kada se normalno mogao odabrati termin već idućeg dana.

– Išla sam u postaju Petrinjska u Zagrebu promijeniti prebivalište. Preko stranice redomata od MUP-a sam rezervirala termin za 8 ujutro na dan kad mi je odgovaralo, bitno je samo napomenuti da se broj može uzeti za sutradan, da ne možete isti dan uzeti broj i doći na red. Cijeli proces rezervacije tog termina je bio jednostavan, prvo odaberete policijsku postaju u kojoj trebate određenu uslugu, odaberete što tamo trebate napraviti i datum i vrijeme kad želite to obaviti, ponudit će vam slobodne termine koje možete dobiti, rekla nam je Tea.

Ovu opciju bi preporučila svima jer skraćuje vrijeme čekanja, a cijeli proces je vrlo jednostavan i brz.

– Na dan rezervacije sam došla u postaju 10-ak minuta prije 8 sati, čisto da budem sigurna. Kad je prošlo 8 sati, sljedeći broj koji se pojavio na onom velikom ekranu s rednim brojevima je bio moj, dakle došla sam na red odmah i sve obavila u najkraćem mogućem roku. Znam koliko može biti zamorno to čekanje pa bih ovo preporučila svima koji moraju nešto obaviti u policijskoj postaji, rekla nam je Tea.

Odgovor iz policije

Trenutna situacija je takva da se za izradu osobne iskaznice u Petrinjskoj i Heinzelovoj ulici u Zagrebu ne može odabrati termin preko redomata jer su svi popunjeni do 6. ožujka. O cijelom slučaju smo pitali i Ministarstvo unutarnjih poslova, a evo što su nam odgovorili.

– Svi termini su do 6. ožujka 2023. godine popunjeni. Trenutno su prvi slobodni termini 7. ožujka 2023. godine i ima ih 14. Broj termina u danu te broj dana unaprijed, u kojima se može napraviti rezervacija, su parametri koji se postavljaju za svaku lokaciju i to prema mogućnostima lokacije za pružanje povećanog broja zahtjeva građana, rekli su nam iz policije.

Dodali su i kako je trajanje termina od 4 do 30 minuta, ovisno o lokaciji, a trajanje usluge određuje broj termina u danu, dok je broj dana za odabir rezervacije od 10 do 60 dana, ovisno o lokaciji.

osobna iskaznica
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap