Izložba u spomen Josipu Vaništi, velikom umjetniku i jednom od osnivača Gorgone

Jelena Ratko
29. ožujka 2018.
Novosti
A- A+

Josip Vaništa, akademik, slikar, grafičar, književnik te profesor s akademskom karijerom od 40 godina na Arhitektonskom fakultetu, preminuo je prije nekoliko dana u 94. godini života. U spomen na njegov život i rad, u Galeriji Šira u Zagrebu održava se izložba In memoriam Josip Vaništa (1924. – 2018.).

Foto: Facebook | Galerija Šira

Izložba, koju je sam isplanirao i nazvao je tim imenom, ne okuplja sve njegove slikarske radove, već nekoliko misli i predmeta, “odabranih znakova što naglašavaju upravo njegovu odsutnost, njegov nestanak, njegovu smrt, koju kao suputnici, poznanici, poštovaoci duboko osjećamo”, napisao je Tonko Maroević u opisu izložbe. Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak, 29. ožujka u Preradovićevoj 13.

Vaništa je rođen 17. svibnja 1924. godine u Karlovcu. Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je do 1943., nakon čega upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Pri nastavničkom odjelu Vaništa apsolvira 1948., a 1950. godine završava slikarsku školu kod Marina Tartaglie. Već iduće godine započinje s profesorskim radom na Arhitektonskom fakultetu, gdje ostaje predavati Plastično oblikovanje do 1994. godine.

Prvu je izložbu održao 1952. godine s Miljenkom Stančićem u u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Tada ga je književnik Miroslav Krleža, tada ravnatelj Jugoslavenskog leksikografskog zavoda, angažirao za suradnju te ga je zamolio da izradi pet njegovih portreta. On bio posljednji slikar kojemu je Krleža pozirao.

Početkom 1960-ih Vaništa je bio jedan od osnivača Gorgone, skupine umjetnika koja se zalagala za alternativne oblike djelovanja, priređivala izložbe i izdavala istoimeni časopis najavljujući konceptualizam i odustajanje od materijalizacije umjetničkih djela.

Vaništa je samostalno je izlagao u Zagrebu, Karlovcu, Opatiji, Rijeci, Osijeku, Parizu i drugdje, a danas je smatran jednim od najistaknutijih hrvatskih umjetnika. Od 1994. godine, bio je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Velikan hrvatskog slikarstva preminuo je 24. ožujka 2018., a za sobom je ostavio bogat umjetnički opus.

U jednom intervjuu izjavio je kako je život neobjašnjiv misterij. Citirao je Ciorana govoreći kako je jedini cilj života – smrt. “To je teška istina”, tada je zaključio.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap