Izlazne ankete otkrile: Evo kako su glasali stariji od 60 godina

Ana Kanazir
19. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Nakon što je poznato koja je stranka dobila najviše mandata, poznato je i kakav je profil prosječnog birača pojedine stranke. Odnosno podaci istraživanja pokazuju koliko je bilo mladih, a koliko onih starijih koji su glasali za određenu stranku. Tako je od svih dobnih skupina SDP-u i partnerima svoj glas dalo najviše starijih osoba, njih 37,7 posto prema podacima agencije Ipsos iz izlaznih anketa koje su objavljene u izbornoj noći.

Kutija s natpisom izbori 2024.

Glasanje | Foto: Srednja.hr

Izlazne ankete su rekle svoje u izbornoj noći i bile su gotovo potpuno točne. Osim procjena broja mandata po strankama, otkrile su i tko je i kako točno glasao na ovim izborima. Jesu li za pojedinu stranku više glasale žene ili pak muškarci, mladi ili stariji, a otkrili su i koliko je glasalo starijih od 60 godina, kao i koji je postotak njihovih glasova za pojedine stranke.

Kutija s natpisom izbori 2024.
Građani su rekli svoje: HDZ dobio 61 mandat, a Umirovljenici zajedno nisu prešli izborni prag

Glasanje prema spolu unutar stranaka

Gledano prema prosječnom biraču pojedine stranke, kada je u pitanju spol, za Domovinski pokret i partnere je glasalo najviše muškaraca, njih 52,3 posto, dok je za HDZ i partnere, među kojima je i HSU, glasalo njih 45,9 posto. Nadalje, što se tiče Mosta i partnera, za njih je glasalo 44 posto muških prosječnih birača, dok je njih 42,2 posto glasalo za SDP i partnere. Postotak muških birača unutar stranke Možemo! i njihovih partnera je 35,5 posto, prema podacima Ipsosa iz izlaznih anketa koje je objavio dnevnik.hr.

S obzirom na ove postotke, kada se gledaju glasovi ženskih birača unutar spomenutih stranaka, najveći postotak ženskih birača imaju Možemo! i partneri, njih 59 posto. Na drugom mjestu, s 51,9 posto ženskih birača unutar stranke su SDP i partneri, dok je 49,7 posto ženskih birača bilo kod Mosta i partnera. Otprilike sličan postotak kao i muških birača je bilo i onih ženskih kod HDZ-a i partnera, a radi se o 47,5 posto. Najmanje ženskih birača unutar jedne stranke je bilo za Domovinski pokret i partnere, 40,6 posto.

Grafički prikaz glasanja po spolu unutar stranaka

Glasanje po spolovima unutar stranaka | Foto: Screenshot dnevnik.hr

Glasanje prema dobi unutar stranaka

Što se tiče prosječne dobi glasača određene stranke, najveći postotak osoba starijih od 60 godina, u odnosu na druge dobne skupine birača unutar te stranke, je u SDP-u, a radi se o 37,7 posto. Za HDZ i partnere je svoj glas dalo 32,4 posto starijih stanovnika. Za Domovinski pokret i partnere je glasalo 29 posto starijih osoba, dok je za Most i partnere glasalo 17,8 posto ove dobne skupine, u odnosu na druge dobne skupine koje su glas dale toj stranici.

S obzirom na to da je najviše mlađih osoba glasalo za Možemo! i partnere, samo 16,1 posto birača starijih od 60 godina je svoj glas dalo unutar ove stranke. Jednako tako, prema podacima se može vidjeti i kako je najviše prosječnih birača bilo u dobnoj skupini od 30 do 59 godina, navodi dnevnik.hr.

Grafički prikaz dobi birača i broja glasova

Dob birača i glasovi po strankama | Foto: Screenshot dnevnik.hr

Kako ste vi zadovoljni rezultatima izbora, recite nam u anketi ispod:

Jeste li zadovoljni rezultatima izbora?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap