Iz prodaje se povlači med jednog istarskog OPG-a zbog pronalaska antibiotika

Ana Kanazir
1. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Državni inspektorat je izdao obavijest da se iz prodaje povlači Medun javor od 260 grama OPG-a Medea iz mjesta Livade u Istri, koji je najbolje upotrijebiti do 20.08.2024. Ovaj med se povlači zbog utvrđenih antibiotika streptomicina i eritromicina u sadržaju meda.

Kako navode iz inspektorata proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 178/2002 Europskog parlamenta i vijeća o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.

Istine i mitovi o medu: Što kada se kristalizira, ima li rok trajanja i kako ga jesti?

Što je uopće Medun?

Medun se zove još i med medljikovac ili šumski med, a radi se od biljnih sokova iz dubljih slojeva biljaka. Ovaj med je posebno dobar jer sadrži puno antioksidansa, aminokiselina, ima i puno željeza, a sadrži i folnu kiselinu. Osim toga, okus mu je vrlo specifičan, a jedini nedostatak mu je što se relativno brzo kristalizira. Može se koristiti kod brojnih stanja i bolesti, za podizanje imuniteta, dobar je za osobe koje imaju anemiju, a pomoći će i pušačima. Cijena se razlikuje od OPG-a do OPG-a, a najčešće iznosi oko 90 kuna za kilogram meda.

Osim meduna, bilo koji drugi med će imati važan učinak za zdravlje. Jednako tako, postoje određeni načini kako bi trebalo uzimati med, ali i mitovi koji se vežu uz njega, a koje nam je u ovom tekstu opovrgnuo Josip Sudić iz OPG-a Sudić.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap