Iz Mirovinskog javili kada kreće isplata nacionalne naknade za starije

Josip Mihaljević
16. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je kako će isplatu nacionalne naknade za starije za svibanj izvršiti u petak 17. lipnja. Sada je posve jasno da je ova mjera apsolutno promašeno dizajnirana.

umirovljenici

Foto: Unsplash

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje priopćio je kako će u petak 17. lipnja započeti s isplatom nacionalne naknade za starije osobe.

U lipnju će iznos od 820 kuna dobiti 5975 korisnika za što je osigurano 4,88 milijuna kuna u državnom proračunu. Počevši od lipnja, korisnici nacionalne naknade za starije mogu koristiti i vaučere za plaćanje računa za struju i plin u iznosu od 400 kuna.

Iz Zavoda podsjećaju na osnovne uvjete za ostvarivanje ovog prava. Radi se o naknadi koja se isplaćuje starijima od 65 godina, koji prebivaju u Hrvatskoj neprekidno zadnjih 20 godina i koji nisu skupili minimalnih 15 godina staža za ostvarivanje prava na mirovinu.

Loše dizajniran zakon

Nacionalna mirovina u stagnaciji, 820 kuna prima manje od 6.000 starijih

Zakon je na snazi već godinu i pol dana, a već je u prvim mjesecima bilo jasno da je loše dizajniran. Kao prvo, Ministarstvo je procjenjivalo da će broj korisnika iznositi gotovo 20 tisuća u prošloj godini, a kao što vidimo, broj korisnika jedva prelazi 6000 kuna. Kako su upozoravali iz umirovljeničkih udruga, dobar dio toga je što je jedan od uvjeta posjedovanje bankovnog računa što mnogi stariji koji žive u ekstremnom siromaštvu uopće nemaju.

Dakle, može se reći da u Hrvatskoj živi i snalazi se više desetaka tisuća osoba starijih od 65 godina koji nisu ostvarili pravo na mirovinu, ali ova mjera koja je dizajnirana upravo za njih – nikako da do njih doista i dođe.

Također, kada pogledamo strukturu korisnika po spolu (64,61 posto su žene, 35,39 posto muškarci) može se uočiti još jedan problem. Prema analizama koje su prethodile donošenju zahtjeva, procjena je bila da će preko 90 posto primatelja naknade biti žene što nam govori da država nije uspjela pronaći/doći do najsiromašnijih žena u državi, mahom u ruralnim krajevima, kojima bi 820 kuna mjesečno vjerojatno nešto i značilo.

Iz Mirovinskog javili kada kreće isplata nacionalne naknade za starije
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap