Iz HZJZ-a objasnili kako je Capak završio u izolaciji. Čeka li starije nova karantena?

Jasmina Grgurić Zanze
19. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Sve je više novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. U posljednja 24 sata zabilježeno je još 11 oboljelih. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak završio je u samoizolaciji, a iz te su ustanove objasnili kako je do toga došlo. On je još jučer kazao da će doći do ponovnog pooštravanja mjera u slučaju da se nastavi trend povećanja.

Krunoslav Capak /Snimak zaslona/Youtube)

Koronavirus se vratio u Hrvatsku. U posljednja 24 sata imamo 11 novooboljelih, a u samoizolaciji je završio i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak. Iz te su ustanove danas objasnili kako je do toga došlo.

Naime, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u ponedjeljak je održana konferencija za medije o istraživanju utjecaja HPV-a na mlade koje je provodila Udruga CroMSIC. No, jedna osoba koja je bila na tom događaju razvila je simptome koronavirusa.

Svi sudionici konferencije idu u izolaciju na 14 dana

“Događaj je organiziran u skladu sa svim propisanim mjerama zaštite od infekcije koronavirusom koje su trenutno na snazi u Hrvatskoj, a usuglašene su s preporukama Europskog centra za sprječavanje  i kontrolu bolesti. Jučer je došlo do saznanja da je jedna osoba koja je prisustvovala događaju dan nakon konferencije razvila simptome koronavirusa.

Odmah je ustanovljen popis svih sudionika te ih je dežurna epidemiološka služba HZJZ-a kontaktirala i obavijestila o situaciji.  Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i njegova zamjenica Ivana Pavić Šimetin  jučer su testirani na koronavirus i nalaz je za oboje bio negativan što znači da sve osobe s kojima su bili u kontaktu nisu u nikakvoj opasnosti. Prema važećim preporukama ravnatelj HZJZ-a, njegova zamjenica i svi ostali sudionici konferencije sljedećih 14 dana morat će provesti u samoizolaciji” – priopćili su danas iz HZJZ-a te pozvali građane na oprez zbog novonastale situacije.

Mjere će najprije pogoditi starije osobe i domove

Osim predstavnika medija, Udruge CroMSIC i domaćina, ravnatelja HZJZ-a doc. dr. sc. Krunoslava Capaka i zamjenice ravnatelja dr. sc. Ivane Pavić Šimetin, na konferenciji su sudjelovali i pomoćnica ministra zdravstva prim. mr. sc. Vera Katalinić Janković,  zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba prof. Mirela Šentija Knežević, predstojnik Klinike za Ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestre Milosrdnice prof. dr. sc. Krunoslav Kuna i predsjednica Nacionalnog povjerenstva za djelatnost dentalne medicine dr. sc. Anka Jurišić Kvesić.

Capak je još jučer kazao da će doći do ponovnog pooštravanja mjera u slučaju da se nastavi trend povećanja. Pritom će se na udaru ponovno naći domovi za starije i nemoćne osobe koji će se zatvoriti. Potpune karantene ne bi trebalo biti, no svakako će se ići na selektivnu zaštitu starijih osoba i ostalih rizičnih skupina građana.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap