Ivo Sanader i Zsolt Hernadi proglašeni krivim za aferu Ina-MOL!

Josip Mihaljević
30. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Zagrebački Županijski sud danas je objavio novu nepravomoćnu presudu bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu i čelniku mađarskog MOL-a zbog primanja, odnosno davanja mitau  aferi Ina-MOL. Sanader je dobio šest, a Hernadi dvije godine zatvora!

ivo sanader

Foto: Ivo Sanader | Youtube screenshot

Ivo Sanader nepravomoćno je proglašen krivim nakon godine i dva mjeseca na zagrebačkom Županijskom sudu zbog primanja mita u aferi Ina-MOL. On je dobio šest godina zatvora, a hrvatskom pravosuđu nedostupni čelnik mađarskog MOL-a Zsolt Hernadi dobije je dvije godine zatvora, piše N1.

“Ivo Sanader i Zsolt Hernadi su krivi za primanje, odnosno davanje mita.

Ivo Sanader s Hernadijem je dogovorio da će za iznos od 10 milijuna eura dogovoriti da će Republika Hrvatska Molu prepustiti odlučujući glas u poslovanju Ine. Koristeći položaj i autoritet premijera prikazao je da je potrebno izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine i izmijeniti međudioničarski ugovor. Na sjednici Vlade zatražio je da se prihvati izvješće kojim se Molu prepušta upravljanje Inom, što je Vlada i prihvatila”, kazala je sutkinja Maja Štampar Stipić.

Sanaderu, koji se nije pojavio na izricanju presude, oduzima se i pet milijuna eura. Od travnja je na izdržavanju zatvorske kazne zbog drugog slučaja, primanja provizije u aferi Planinska. Na suđenju nije bio jer se oporavlja od operacije, no sud je zaključio kako ta operacija nije bila nužna, odnosno da se sam doveo u situaciju raspravne nesposobnosti.

Uskok je ponovljeno suđenje zaključio tvrdnjom kako je dokazao da je bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader ugrozio državne interese primanjem mita od suokrivljenog Hernadija, a njihova obrana smatra da za osuđujuću presudu nema temelja.

Do ponovljenog suđenja došlo je odlukom Ustavnog suda koji je ukinuo prvu presudu Sanaderu. U njoj Hernadi nije bio optužen, a mađarska strana je odbila niz zahtjeva za njegovim ispitivanjem, navodeći da je za iste optužbe već oslobođen u privatnoj parnici na mađarskom sudu.

Sanaderu inače još uvijek traje suđenje u aferi Fimi media, gdje je također nepravomoćno osuđen u prvom postupku, no tu je presudu ukinuo Vrhovni sud.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap