Istraživanje pokazalo: Hrvati rekli što misle zbog čega su se povisile cijene, a očekuju i povećanje plaća

Ana Kanazir
23. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Najviše ispitanih građana se slaže s time da je došlo do poskupljenja u trgovinama, a kao glavni krivac poskupljenja na prvom mjestu navode povećanja vlastitog profita trgovaca, a većina građana je zadovoljno ponašanjem blagajnika u trgovini, dok njih 40 posto očekuje povećanje plaća u budućnosti.

trgovina

Foto: Pixabay

Kao što smo već pisali, s uvođenjem eura su u nekim trgovinama porasle i cijene. Kako bi se otkrilo što točno o tome misle građani, provedeno je istraživanje Promocije Plus na 600 ispitanika 17. i 18. siječnja, a otkriveno je kako Hrvati doživljaju poskupljenja i što o njima misle.

razlozi poskupljenja

Odgovori građana o razlozima poskupljenja | foto: screenshot RTL

rad zaposlenih

Odogovori građana o radu zaposlenih u trgovinama | foto: Screenshot RTL

Najviše građana za poskupljenje krivi trgovce

Ispitanici su se izjasnili što misle zbog čega je došlo do poskupljenja cijena. Na prvom mjestu misle kako je trgovcima na umu samo povećanje vlastitog profita, a to kaže njih 28,6 posto. Četvrtina građana, njih 24,8 posto kaže da imamo veća davanja od drugih država, 12,5 posto ispitanika misli kako se trgovci dogovaraju oko podizanja cijena, dok manje od 10 posto ljudi misli da u Hrvatskoj nema prave konkurencije pa onda svi dižu cijene. Njih 8,4 posto misli kako su problem marže koje su veće od trgovaca u susjedstvu.

Drugo pitanje koje se postavilo, a vezano je uz trgovine je i kako su potrošači zadovoljni ponašanjem zaposlenih na blagajnama. Najviše njih, s 44,8 posto misli da su blagajnici izrazito profesionalni, dok njih 37 posto kaže kako je odnos prema kupcima uglavnom dobar. Nezadovoljnih ponašanjem u trgovini je samo 1,1 posto osoba, navodi RTL.

Očekuje se i povećanje plaća

S druge strane, kako su krenula poskupljenja, čak 40 posto građana očekuje da će doći i do povećanja plaća, ali tek s vremenom. Odnosno, oko 15 posto ispitanika očekuju da će za godinu do dvije plaće rasti.

I mi smo vam u studenome postavili jedno pitanje vezano uz trgovine, točnije o tome ostavljate li kusur na blagajni. Dobili smo čak 1.447 odgovora, od kojih je najviše glasova, njih 609 ili 42.12 posto dobila izjava ‘Nekada da, nekada ne’. Ostale odgovore možete vidjeti ovdje. Također,  u ovom tekstu možete vidjeti zašto određeni proizvodi stoje na točno predviđenom mjestu u trgovinama, što znači glazba koja se pušta, ali i na što biste sve trebali obratiti pažnju dok kupujete.

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap