Istraživanje koje traje već 85 godina otkrilo što točno ljude čini sretnima, evo o čemu se radi

Ana Kanazir
23. srpnja 2023.
Novosti
A- A+

Najdulje istraživanje napravljeno u svijetu o ljudskoj dobrobiti je otkrilo što ljudima donosi pravu sreću. Iako bi mnogi pomislili da se radi o novcu ili možda zdravlju, istina je nešto drugačije. Rezultati istraživanja su tako pokazali kako su glavni uzrok sreće kod ljudi – dobri odnosi s bliskim osobama.

sretni umirovljenici

Sretni umirovljenici | Foto: Pixabay

Najdulje istraživanje u svijetu traje od 1938. godine do danas, a opisano je u knjizi ‘Dobar život’ čiji su autori dvojica profesora s Harvarda.

Stariji umirovljenik sjedi na klupi u parku
U Berlinu postoji program protiv usamljenosti starijih, a rezultati su odlični

Kako prenosi Dnevnik.hr, profesori Robert Waldinger i Marc Schulz sa sveučilišta Harvard su u knjizi predstavili rezultate istraživanja koje je prvo obuhvatilo 724 osoba, a do danas je uključeno i više od 1.300 njihovih potomaka. Knjiga ima 350 stranica i govori o tome što čini dobar život, a govori i o međuljudskim odnosima.

U istraživanju je korišteno i snimanje mozga, a korištene su i krvne pretrage, a osim toga sudionicima se svake dvije godine šalju upitnici s pitanjima.

Kao glavni zaključak knjige je navedeno da su kvalitetni odnosi tajna sreće kod ljudi, ali i da usamljenost djeluje itekako negativno na osobe. Kao što smo pisali u ovom tekstu, usamljenost kod starijih vodi i do depresije koja značajno utječe na sve životne segmente.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap