Istraživanje: Kako bi glasovali za nove političke opcije; Glavaševića, Daliju, Jokića…?

Jasmina Grgurić Zanze
9. listopada 2018.
Novosti
A- A+

Istraživanje o tomu koliki bi uspjeh na parlamentarnim izborima polučili neki novi kandidati, ali i stara lica kroz drugačiji politički aranžman, proveo je među građanima Dnevnik Nove TV. Čini se kako birači mogućim “trećim putovima” nisu skloni toliko da bi im povjerili većinu, no sigurno je da će oni, ako se pojave na izbornim listama, dio glasova odnijeti postojećim strankama…

Stariji birači još su uvijek nepovjerljivi prema “trećim opcijama” Snimak zaslona/Youtube

Političkih stranaka u Hrvatskoj je čak 143, no očito ta brojka nije dovoljna, jer brojne osobe iz javnog života u posljednje vrijeme najavljuju nove potencijalne opcije za birače. Neki od njih u politici su već dobro znani, dok se drugi njome nikada nisu bavili, već su građanima poznati iz javne sfere. Anto Đapić, Mirando Mrsić, Bojan Glavašević, Dalija Orešković, Boris Jokić…

Svi bi oni možda trebali predstavljati toliko traženi “treći put” kao alternativnu dvjema velikim strankama, HDZ-u i SDP-u. Dosadašnja iskustva pokazuju da to baš i nije tako laka misija, pogotovo kada se sjetimo Laburista ili Oraha koji su nakon početnih kakvih-takvih uspjeha vrlo brzo nestali s političke scene. Ipak, Most i Živi zid pokazali su da borba za treću parlamentarnu opciju i nije uzaludna. No, koliko mogući kandidati kroz samostalne i stranačke opcije imaju šanse kod vrlo bipolarnog hrvatskog biračkog tijela?

Odgovor na to pitanje u svom istraživanju provedenom na uzorku od 597 građana Hrvatske od 27. do 30. rujna ove godine potražila je Nova TV.

Četvrtina ispitanih nije ni čula za Bojana Glavaševića

Desnu alternativu sa strankom Desno tako nudi dobro nam znani bivši predsjednik HSP-a, Anto Đapić. Za njega nije čulo samo 9 posto ispitanih. Glas mu ne bi dalo 77 posto građana, njih 10 posto bi, dok četiri posto ne zna. Ipak, interesantno je da bi mu svoje povjerenje poklonilo čak 21 posto birača koji su glasovali za HDZ na posljednjim izborima.

Novu stranku na lijevom spektru pokreće i doktor Mirando Mrsić, nekadašnji ministar rada i mirovinskog sustava. Unatoč toj važnoj funkciji, za njega nije čulo 11 posto ispitanika. Glas mu ne bi dalo 61 posto građana, dok bi mu 20 posto dalo svoje povjerenje. Osam posto ih ne zna, a čak 37 posto birača SDP-a zaokružilo bi Mrsića na izborima.

I Mostov treći put ima svog odmetnika, Vlahu Orepića koji osniva stranku Nova politika. Samo 16 posto ispitanika nikada nije čulo za ovog kratkotrajnog ministra unutarnjih poslova. Glas mu ne bi dalo 50 posto ispitanika, 24 posto bi, a devet posto ne zna. Orepiću bi glas dalo 42 posto birača Mosta, ali i svaki treći birač SDP-a.

Za Bojana Glavaševića kao SDP-ovu izbjeglicu, poznatijeg kao sina pokojnog ratnog izvjestitelja Siniše Glavaševića, nije čula čak četvrtina ispitanika, a za njega ne bi glasovalo njih 46 posto. Njih 23 posto bi, dok 8 posto građana ne zna. Ipak, glas bi mu dalo 41 posto SDP-ovih ispitanih birača te 34 posto birača Mosta.

Za Daliju bi glasovalo 25, a za Jokića 20 posto birača

Političku karijeru najavila je i jedna dama, Dalija Orešković, poznata po svojoj beskompromisnoj borbi s političarima s mjesta na čelu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. Ipak, za nju ne zna čak trećina birača, glas joj ne bi dalo 37 posto ispitanih, njih 25 posto bi, a deset posto nije sigurno u tu opciju. Međutim, Dalija je tražena među SDP-ovim (39 posto) i Mostovim biračima (45 posto).

Za znanstvenika Borisa Jokića nikada nije čulo čak 48 posto ispitanika, što je pomalo zabrinjavajuće s obzirom na njegov javni angažman. Glas mu ne bi dalo 26 posto ispitanih birača, ali 20 posto bi, dok sedam posto ne zna. Jokić ipak može računati na podršku 35 posto birača Mosta i 32 posto SDP-ovih.

Sudac Mislav Kolakušić, javnosti poznat po Lex Agrokoru, nepoznanica je za 52 posto ispitanika, glas mu ne bi dalo 24 posto, dok 16 posto bi, a devet posto je neodlučno. Ako uđe u politiku može računati na 37 posto glasova birača Živog zida.

Draganu Markovini glas ne bi dalo 33 posto, 6 posto ispitanih bi glasovalo za njega, dok ne zna njih 11 posto. Za mladog ljevičara iz Mostara nije čuo čak svaki drugi ispitanik.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap