Istine o sijedoj kosi: Što sve utječe na nastanak ‘srebrnih’ vlasi i kako ih tretirati

Jasmina Grgurić Zanze
21. listopada 2018.
Novosti
A- A+

Donosimo nekoliko zanimljivih istina o sijedima. Kako i kada nastaju, što može ubrzati njihov rast, po čemu se razlikuju od prirodne boje te što se događa kada ih čupamo. Doznajte i što trebate činiti kako bi vaša sijeda kosa bila ljepša.

Kosa je kruna izgleda, no svaka kruna s vremenom blijedi… Foto: Pixabay

Sjeda kosa simbol je starosti. Iako se većinom smatra nepoželjnim estetskim nedostatkom, zbog čega se tolike žene odlučuju na bojanje, sijeda kosa simbol je mudrosti, iskustva i ljepote prijeđena životna puta.

Posljednjih godina bijele, sive i srebrne vlasi postale su i modni hit pa su se na tu boju odlučivale i žene koja uopće nisu bile sijede. Istovremeno, trend su iskoristile i one koje to jesu, njegujući prirodni izgled.

Kosa je često prikazivana kao kruna ženine ljepote, no s godinama svaka kruna blijedi pa tako i ova. Muke s kosom imaju i muškarci koji se nerijetko odlučuju na farbanje, iako više pate zbog njezina gubitka, nego promijene boje.

Voljeli svoje svoje sijede ili ne, to neće promijeniti neke osnovne činjenice o njima, a važno ih je znati kako biste se što bolje nosili s ovim fenomenom te ga prihvatili na način koji vam najbolje odgovara.

Možemo li posjediti zbog stresa i bolesti?

Za početak, valja odgovoriti na osnovno pitanje. Kako i zašto uopće nastaju sijede? Folikule iz kojih rastu naše vlasi sadrže stanice pigmenata koje proizvode melanin, kemijski spoj koji našoj kosi daje boju. Kako starimo, te stanice počinju odumirati. Bez pigmenta, nova kosa raste svjetlija, poprimajući razne nijanse sive, srebrne pa čak i bijele. Jednom kada folikule prestanu proizvoditi melanin, više neće davati obojane vlasi.

Kada se to događa? Možete kriviti stres na poslu i ostale stresne situacije zbog nastanka vaših sijedih, međutim znanost je potvrdila da zahvaliti možete pretežno – genima. Oni će odrediti koliko rano i koliko brzo će vaša kosa postajati sijeda. Ako su vam oba roditelja imala sijedu kosu u 30-ima, velike šanse su da će se isto dogoditi i vama. Inače, 30-e su upravo godine u kojima i počinjemo sijediti, ali samo ako smo – bijelci. Naime, afroamerikanci prve sijede dobivaju tek u 40-im godinama. Azijati sijede vremenski između ove dvije skupine. Postoje i preuranjene sijede, koje obično nastaju deset godina prije nego li je to normalno.

Međutim, i zdravstveni problemi mogu utjecati na naše sijede. Riječ je o manjku vitamina B12, rijetkim tumorskim stanjima, bolestima štitnjače i vitiligu. Također, sijede mogu nastajati i zbog nekih poremećaja ispadanja kose, poput alopecije, pri čemu najčešće ispadaju pigmentirane vlasi, nakon čega se može činiti da imamo više sijedih.

Kako na naše sijede utječe stres? Iako on ne izaziva sijede direktno, ubrzava ispadanje kose koja se ponovnim rastom može vratiti u sijedoj, umjesto izvorne boje. Doduše, zabilježeni su slučajevi kada su osobe momentalno posjedile uslijed nekog šoka, ali najčešća poveznica stresa i sijedih je ispadanje kose.

Na naše sijede utječe i – pušenje

Također, pušenje može ubrzati naše sijede pa se onda one pojavljuju i prije 30-ih godina ukoliko smo pušači.

Postoji i jedan “bapski” mit vezan uz sijede, a to je da ih se ne smije čupati iz razloga što će na mjestu jedne isčupane sijede izrasti tri nove. Međutim, to nije istina, odnosno djelomična je istina. Sijede ipak ne smijemo čupati, iako će na mjestu jedne sjede izrasti, logično, samo jedna sijeda. Čupanjem oštećujemo folikul kose zbog čega ona može prestati rasti na tom mjestu.

Sijeda kosa je i drugačija od one u boji. Prvenstveno, tanja je jer je tanja i njezina kutikula, a isto tako je i suha i krhkija, zato što s gubitkom svoje prirodne boje gubi zaštitu od vode, kemikalija, sušenja fenom i slično. Ono što pomaže razni su tretmani njege pa je sijedu kosu dobro redovno hraniti regeneratorima i uljima. Također, u njezinu ljepšem izgledu mogu pomoći i antistatički proizvodi.  Pripazite i na pretjerano izlaganje suncu koje vašoj sijedoj kosi može dati žuti ton, jednako kao i nikotin.

Hoćete li svoje sijede bojati ili njegovati prirodan izgled, na vama je, no ono što biste trebali činiti jest redovno šišati kosu kako biste joj poboljšali teksturu i stil. Sjedokose žene nekako radije biraju kraće frizure, ali nećete pogriješiti ni s nešto dužim slojevima.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap