Istek roka trajanja: Znate li razliku između “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”?

Josip Mihaljević
19. studenoga 2018.
Novosti
A- A+

Kako vam zvuči podatak da samo 10 posto potrošača redovito čita deklaracije na proizvodima? Zastrašujuće, zar ne? I Ministarstvo poljoprivrede je sličnog mišljenja, a nedavno su pokrenuli kampanju kako bi građani bolje znali iskoristiti namirnice koje konzumiraju.

rok trajanja

Foto: Onaj osjećaj kad popijete gutljaj pokvarenog mlijeka | YouTube screenshot

Prema istraživanju koje je provelo Ministarstvo poljoprivrede, tek oko trećina hrvatskih građana razumije razliku roka trajanja u varijanti “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”.

“Osim nerazumijevanja trajanja, istraživanjem smo došli i do zabrinjavajućeg podatka da samo 10 % potrošača čita deklaracije na proizvodima. To je također nešto što želimo promijeniti”, kaže ravnateljica Hrvatske agencije za hranu dr.sc. Darja Sokolić.

Samim nerazumijevanjem ovih navode može dovesti do konzumiranja hrane koja više nije sigurna, ali i do bacanja hrane koja je jestiva.

Iz tog razloga Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za hranu pokrenuli su informativnu kampanju koja potrošačima objašnjava razliku između ova dva tipa “roka za trajanje”.

UPOTRIJEBITI DO:

Navod “upotrijebiti do” ukazuje na sigurnost hrane i predstavlja rok nakon čijeg isteka hranu nipošto ne bi smjeli konzumirati. Radi se o brzo pokvarljivim namirnicama koje mogu predstavljati neposrednu opasnost za ljudsko zdravlje.

Primjeri: svježe mlijeko, svježe meso, svježa riba…

NAJBOLJE UPOTRIJEBITI DO:

Navod “najbolje upotrijebiti do” govori o kvaliteti hrane. Nakon isteka roka trajanja u kojem je korišten ovaj navod, hrana još određeno vrijeme ostaje sigurna za konzumaciju pod uvjetom da se čuvala prema uputama navedenim na pakiranju.

S druge strane, proizvođač više ne jamči da će proizvod biti jednake kvalitete. Takva hrana, primjerice, može izgubiti ili promijeniti svoju aromu, ali će biti zdravstveno sigurna za jelo.

rok trajanja
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap