Rok trajanja proizvoda: Što znači ‘upotrijebiti do’ i ‘najbolje upotrijebiti do’?

Ana Kanazir
22. veljače 2023.
Zdravlje
A- A+

Koliko puta vam se dogodilo da vam je neki proizvod pred istekom roka trajanja i niste sigurni koliko ga još možete konzumirati? Nutricionistica Branka Mirković je u emisiji Novi dan otkrila kako se mogu kupovati namirnice kojima uskoro ističe rok, ali ipak treba paziti na namirnice kao što su meso i mliječni proizvodi. Osim toga, rok trajanja proizvoda određuju i rečenice ‘upotrijebiti do’ i ‘najbolje upotrijebiti do’.

Različite namirnice na podlozi

Namirnice | Ilustracija. Foto: Unsplash

Nekada je puno povoljnije kupovati namirnice koje su snižene zbog brzog isteka roka, ali u ovom slučaju treba obratiti pažnju na nekoliko stvari. Rok trajanja proizvoda je u nekim slučajevima napisan kao upozorenje građanima, dok se u drugim hrana s istekom ne bi smjela konzumirati.

hrana
Krivotvorenje hrane sve češće: U mljeveno meso se stavlja kolagen, a pogledajte kako se još varaju kupci

Meso treba odmah upotrijebiti

Iako se namirnice kao što su tjestenina ili riža mogu koristiti i godinu dana nakon isteka roka, kod drugih je namirnica potreban oprez. Ovdje se radi o mesu i proizvodima od mesa, ali i o jajima.

– Treba biti pažljiv kod proizvoda koji imaju kratak rok trajanja. Pričam o mljevenim proizvodima, mljevenom i sječenom mesu. To meso treba odmah upotrijebiti. Stavljanjem u zamrzivač nećete spriječiti da opadne nutritivna vrijednost. Preporuka je da se hrana ne baca. Iskoristite sniženja i odmah je upotrijebite, rekla je nutricionistica za N1.

Također, dodala je kako kod proizvoda kao što su jaja ili meso koji su pred istekom roka, treba vidjeti je li ambalaža u redu i ima li možda neka oštećenja. U slučaju da je ambalaža dobra, može se staviti u hladnjak i koristiti za tjedan dana, ali treba izbjegavati zamrzavanje i korištenje za šest mjeseci.

‘Najbolje upotrijebiti do’ i ‘upotrijebiti do’

Jednako tako, na proizvodima se mogu vidjeti i oznake datuma na kojima piše ‘upotrijebiti do’ i ‘najbolje upotrijebiti do’. Prvi pojam, ‘upotrijebiti do’ tako označava datum do kojega se hrana može sigurno konzumirati i on piše na hrani koja je lako kvarljiva. Nakon ovoga datuma se hrana ne bi smjela konzumirati jer može utjecati na zdravlje.

Izraz ‘Najbolje upotrijebiti do’ zapravo označava datum do kojeg hrana zadržava svoja svojstva. Kada istekne ovaj rok, hrana se može i dalje konzumirati neko vrijeme, ako je dobro skladištena i ako pakiranje nije oštećeno.

Osim samog roka trajanja, pažnju treba obratiti i na deklaracije, ali i na prevare koje su česte kod hrane. Tako je nedavno otkriveno da se u mljeveno meso stavlja kolagen, med se miješa s europskim medom, a tuna se zamjenjuje jeftinijom ribom. Više smo pisali u ovom tekstu.

Različite namirnice na podlozi
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap