Iskustva o odlasku u mirovinu: ‘Odslužio sam koliko sam trebao, bio sam mlad, bio sam zdrav, bio zadovoljan’

Ana Kanazir
11. listopada 2023.
Novosti
A- A+

Odlazak u mirovinu ne sjeda svima jednako. Nekima je ovo vrlo stresna situacija, dok drugi jedva čekaju da se konačno mogu opustiti i imati više vremena za sebe. S obzirom na to da oko polovice života provedemo radeći, ovo je jedna velika promjena za sve. Odlučili smo provjeriti s našim umirovljenicima kako je njima izgledao odlazak u mirovinu, ali i što su dobili kao poklon.

Umirovljenik na ulici priča u mikrofon o odlasku u mirovinu

Umirovljenik o odlasku u mirovinu | Foto: Mirovina.hr

Umirovljenje je nova faza u životu za svaku osobu kojoj prestaje radni vijek. Neki na odlazak u mirovinu gledaju kao na vrlo neugodnu pojavu, dok drugi jedva čekaju ovaj trenutak. Upravo takva su i iskustva naših umirovljenika koje smo više pitali na ulicama glavnog grada.

Andrea Vranić
Psihologinja poručila: 'Zdravo je biti svjestan zabrinutosti, ljutnje i straha'

Umirovljenje je velik korak

Kako nam je rekla psihologinja Andrea Vranić u ovom tekstu, umirovljenje je velik korak jer ovime prestaju neki odnosi, dok mnoge osobe gube i svrhu postojanja, a kod nekih može doći i do izoliranosti ili usamljenosti.

– Umirovljenjem se naše društveno okruženje osipa, odnosno naši se socijalni kontakti smanjuju. Nerijetko je posao bitan segment života koji, uz obitelj, pojedincima daje osjećaj svrhe i osjećaj pripadnosti. Posebno je na umirovljenje stoga osjetljiva populacija osoba koje žive same. Pridodamo li tome i usporavanje psihomotoričkih funkcija te slabljenje organizma i često kronične bolesti, umirovljenici ali i općenito osobe starije životne dobi u riziku su od razvoja različitih poteškoća ili problema mentalnog zdravlja, rekla nam je psihologinja.

Mišljenja su podijeljena

Ipak, s druge strane, neke osobe su jedva čekale odlazak u mirovinu jer su tada konačno pronašle više vremena za sebe i mogle su se opustiti. Takva je i umirovljenica Danica, o kojoj smo pisali ovdje.

Što se tiče drugih umirovljenika, i njihovi su doživljaji podijeljeni. Neki su tako jedva čekali da odu u mirovinu, dok su drugi morali otići u mirovinu pa im ova promjena možda i nije tako dobro došla. Osim toga, saznali smo i što su umirovljenici dobivali za poklon za umirovljenje, a više možete vidjeti u videu ispod:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap