Imuni zauvijek? Dobre vijesti za sve one koji su se cijepili i preboljeli koronu

Jasmina Grgurić
1. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Jedan od razloga koji odvraća dio građana od cijepljenja jest i činjenica da će to morati činiti učestalo. No, najnovije studije pokazuju da to možda i neće biti potrebno, jer imunost na koronavirus traje dulje nego što se dosad smatralo.

Ilustracija: Rawpixel

Koliko smo imuni na koronavirus nakon što ga prebolimo ili se cijepimo? Stručnjaci su dosada tvrdili da se radi o razdoblju od šest mjeseci do najviše godinu dana. No, najnovija istraživanja ukazuju da bi imunitet mogao biti zaštićen puno dulje pa čak i zauvijek. Naime, dvije studije idu u prilog teoriji da na trajnu zaštitu mogu računati oni koji su i preboljeli virus i cijepljeni su protiv njega.

Imunitet stvoren i cijepljenjem i infekcijom vječan?

stozer
Stožer objavio prvi veći val popuštanja mjera: Evo koja su nova pravila

Cijepljene osobe koje nikada nisu bile zaražene najvjerojatnije će trebati dodatno cjepivo, kao i manjina koja je zaražena, ali nije razvila snažan imunološki odgovor, piše The New York Times. Naime, dva istraživanja obuhvatila su osobe zaražene prije godinu dana.

Stanice koje zadržavaju sjećanje na virus opstaju u koštanoj srži i mogu izbaciti antitijela kad god je to potrebno, pokazuje studija objavljena u ponedjeljak u časopisu Nature. Druga studija objavljena na BioRxivu, web stranici za biološka istraživanja, otkrila je da ove takozvane memorijske B-stanice nastavljaju sazrijevati i jačati najmanje 12 mjeseci nakon početne infekcije.

“Radovi su u skladu s rastućom količinom literature koja sugerira da je imunitet izazvan infekcijom i cijepljenjem protiv SARS-CoV-2 dugovječan” – rekao je Scott Hensley, imunolog sa Sveučilišta Pennsylvania koji nije bio uključen u istraživanje.

I cjepivo štiti više nego što se dosad smatralo

Hensley objašnjava da naša imunost na obične koronaviruse prolazi pa se zato često prehladimo, jer se ti virusi značajnije mijenjaju svakih nekoliko godina.

“Razlog zašto se često zaražavamo običnim koronavirusima tijekom života možda ima puno više veze s varijacijama tih virusa, a ne s imunitetom” – pojašnjava imunolog.

U slučaju koronavirusa, memorijske B-stanice nastale kao odgovor na infekciju virusom SARS-CoV-2 i pojačane cijepljenjem toliko su snažne da sprječavaju čak i sojeve virusa, što znači da nema potrebe za docjepljivanjem, smatra Michel Nussenzweig, imunolog sa Sveučilišta Rockefeller u New Yorku, koji je vodio studiju o sazrijevanju memorije.

“Ljudi koji su bili zaraženi i cijepe se doista razvijaju sjajan odgovor, sjajan skup antitijela, jer nastavljaju razvijati svoja antitijela. Očekujem da će to potrajati jako dugo” – rekao je dr. Nussenzweig za The New York Times.

Zaključak je zasad da oni koji su samo cijepljeni, a da nisu ujedno nekad i preboljeli koronu, neće imati jednaku imunološku memoriju kao i nakon prirodne infekcije pa će im vjerojatno biti potrebna još jedna doza cjepiva. No, istraživanja se nastavljaju dalje upravo u tom smjeru kako bi se što prije pronašli precizni odgovori na pitanja jačine i trajanja imuniteta u svim slučajevima.

Imuni zauvijek? Dobre vijesti za sve one koji su se cijepili i preboljeli koronu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap