Stožer objavio prvi veći val popuštanja mjera: Evo koja su nova pravila

Josip Mihaljević
26. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije u 11 sati. Brojke nastavljaju padati, a danas je krenuo prvi veći val popuštanja mjera.

stozer

Foto: Youtube screenshot

U posljednja 24 sata zabilježeno je 538 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3112.

Među njima su 1 034 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 102 pacijenta.

Preminula je 21 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 354 921 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 7 971 preminula, ukupno se oporavilo 343 838 osoba od toga 424 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 12 360 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1 988 226 osoba, od toga 6 830 u posljednja 24 sata.

Dosad je 1 197 164 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 411 127 primilo obje doze.

Capak: Broj novozaraženih 41,8 posto manji nego prethodnog tjedna

Krunoslav Capak komentirao je epidemiološku situaciju.

“Danas smo imali 538 novooboljelih od 6830 testiranih. Tjedan dana ranije imali smo 1000 novooboljelih od 8426 testiranih, a tjedan dana prije toga imali smo 1471 novooboljelih od 8773 testiranih. U ovom tjednu bilježimo pad od 41,8 posto”, kazao je Capak.

Dvotjedna incidencija na 100.000 stanovnika iznosi 191,5 – najniža je u Istarskoj (30,7), a najviša u Varaždinskoj županiji (419,2). Hrvatska je po tom pokazatelju na ljestvici zemalja EU na 16. mjestu, u sredini tablice.

Popuštanje epidemioloških mjera

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović govorio je o popuštanju mjera. Novi set mjera stupa na snagu 28. svibnja.

“Sada je moguće okupljanje do 100 osoba na javnim događanjima i okupljanjima, do sada je to bilo 25. Ukida se zabrana privatnih okupljanja i svečanosti. Javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 23 sata, a ne 22 kao što je do sada.

Na pogrebima nema više ograničenja broja osoba, ali ostaje mjera da se sućut ožalošćenima ne smije izražavati bliskim kontaktom.

Ograničenje radnog vremena za pekarnice, trgovine kruhom je do 23 sata, a ne 22 kao do sada, isto se odnosi na zabranu prodaje alkoholnih pića u vremenu od 23 do 6 ujutro.

Radno vrijeme ugostiteljskih objekata i OPG-a koji pružaju ugostiteljske usluge određuje se od 6 do 23 sata. Osim toga, ugostiteljskim objektima i obiteljskim gospodarstvima koje imaju rješenje o minimalnim tehničkim uvjetima dopustit će se uz strogo pridržavanje mjera i preporuka HZJZ-a usluživanje gostiju u zatvorenim prostorima, a ne samo na terasama kao što je do sada. To su svi ugostiteljskih objekti iz skupine restorani, ali mogu biti iz skupine barovi ako imaju minimalne tehničke uvjete za usluživanje hrane ili slastica koje izdaju nadležni županijski uredi za gospodarstvo”, kazao je Božinović.

Kafići i ostali objekti koji goste uslužuju samo napitcima i dalje mogu raditi samo na otvorenom. 

“Zašto je napravljena razlika između ove dvije skupine je zbog toga što ugostiteljski objekti koji su dobili minimalne tehničke objekte za usluživanje jelima moraju zadovoljiti strože sanitarne uvjete te prolaze posebne sustavne kontrole što je bitno s epidemiološke točke gledišta”, kazao je Božinović.

Na svadbe s potvrdama, organizatorima stroga pravila

Obustava svadbenih svečanosti i dalje ostaje na snazi, ali se uvode iznimna pravila – gosti moraju ili imati primljenu drugu dozu unazad 14 dana, dokaz o preboljenju ili negativan test star najviše 48 sati.

“Može biti najviše 120 uzvanika, uz obvezu dostave obavijesti s vremenom i mjestom održavanja s vremenom i mjestom održavanja te okvirnim brojem gostiju nadležnoj županijskoj službi civilne zaštite najkasnije pet dana prije održavanja te ako su sve osobe koje su prisutne na svadbenoj svečanosti prije više od 14 dana primile drugu dozu cjepiva, ili su preboljele bolest covida-19 ili unatrag 48 sati bile negativne prilikom testiranja PCR testom ili brzim antigenskim testom.

Također, organizator je obvezan prije ulaska u prostor gdje se svečanost održava provjeriti ispunjavaju li sve osobe uvjete i osigurati da osobe koje će biti prisutne biti informirane da se njihovi podaci mogu koristiti u svrhu provjere ispunjavanja uvjeta da su cijepljeni, preboljeli, ili su imali valjani negativni test što bi potvrdili svojim potpisima”, kazao je Božinović.

Organizator popis svih osoba koje su bile na svadbenoj svečanosti, a to je excel tablica s imenima prezimenima, OIB-om ili brojem putne isprave ako se radi o strancu i potpisima svih koji su bili prisutni dostaviti nadležnoj županijskoj službi civilne zaštite u roku od 48 sati od početka svečanosti.

Još popuštanja

Casina, automat klubovi i uplatna mjesta za klađenje mogu raditi od 8 do 23, a ne 22 sata kao sada.

Ukida se obustava organiziranih plesnih škola, omogućit će se održavanje radionica, dječjih igraonica i pružanja zabavnih i rekreacijskih usluga u zatvorenim prostorima uz strogo pridržavanje mjera i preporuka.

Zabrana treninga u zatvorenim prostorima ostaje u školskim dvoranama dok se u ostalim dvoranama, balonima i slično dopušta.

“Obustava svih amaterskih, kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija ostaje samo za zatvorene prostore, dok bi se mogle održavati na otvorenim prostorima, a probe i u zatvorenim prostorima”, kazao je Božinović.

Zabrana održavanja sajmova ostaje za zatvorene prostore, a na otvorenim prostorima bi se dopustilo održavanje uz obvezno korištenje maski bez obzira na fizičku distancu.

Za vjerske odredbe, isto kao i za profesionalne umjetničke izvedbe, kino projekcije i izložbe ne bi primjenjivalo ograničenje od 100 osoba nego će se određivati prema veličini prostora, minimalno četiri kvadrata po osobi.

Ukida se i ograničenje od maksimalno 40 posto popunjenosti u javnom prijevozu. Obveza korištenja maski u javnom prijevozu i dalje ostaje.

Što se tiče graničnih prijelaza  – djeca do 12 godina starosti koji putuju s roditeljima koji su cijepljeni ili su preboljeli ili imaju negativan test, ne moraju imati negativan test niti ići u samoizolaciju.

Sve navedene mjere stupaju na snagu u ponoć s četvrtka na petak. 

Još popuštanja sredinom lipnja

Maske se moraju nositi ako se ne može održavati fizička distanca, pojasnio je Božinović.

Novinari su pitali kada će se vlasnicima kafića dozvoliti rad u zatvorenom prostoru jer mnogi nemaju terase:

“Ove mjere bi bile na snazi do sredine šestog mjeseca, naravno da ćemo kao i do sada pratiti razvoj epidemiološke situacije. Ohrabreni činjenicom da se sve više sugrađana cijepi, to su sve elementi koji nam ulijevaju optimizam da ćemo u svakom sljedećem koraku ići s dodatnim popuštanjima”, odgovorio je Božinović.

Jesu li svadbe također ograničene do 23 sata ili mogu raditi dulje i tko će kontrolirati potvrde?

“Neće biti ograničenja za svadbe. Organizator je taj koji treba voditi brigu o tome jesu li svi koji su tamo nazočni, ne samo uzvanici, mladenci, već i osoblje i pjevači, tko sve sudjeluje u toj svečanosti – ispunjavaju li oni jedan od tri uvjeta. Bitno je da sve te osobe moraju biti informirane od strane organizatora da su to uvjeti za dolazak na svadbenu svečanost”, odgovorio je Božinović.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap