Imovina obveznih mirovinskih fondova u padu, trenutno je na najnižoj razini ove godine

Matej Markovinović
21. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

Prema mjesečnom izvješću Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, neto imovina obveznih mirovinskih fondova na kraju lipnja iznosila je 129,1 milijardi kuna, što je za 1,8 milijardi kuna manje u odnosu na svibanj. To, dakle, znači da je imovina OMF-ova pala na najniži iznos u ovoj godini.

Foto: Unsplash

Imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF), pala je na najniži iznos u ovoj godini. Prema recentnom izvješću Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), neto imovina OMF-ova na kraju lipnja iznosila je 129,1 milijardi kuna, što je za 1,8 milijardi kuna manje u odnosu na prethodni mjesec.

Osim toga, mjesečni prinosi Mirexa iznosili su -2,4 posto za kategoriju A, -1,7 posto za kategoriju B i -1,0 posto za kategoriju C. Godišnji prinosi Mirexa iznosili su 0,1 posto za kategoriju A, -2,1 posto za kategoriju B i -4,5 posto za kategoriju C, a anualizirani prinosi od početka rada OMF-ova iznosili su 6,6 posto za Mirex A, 5,1 posto za Mirex B i 3,5 posto za Mirex C, što je i dalje pozitivno.

Ulaganja u domaće dionice činila su 12,4 posto imovine OMF-ova

Obveznička ulaganja OMF-ova na kraju lipnja iznosila su 83,53 milijardi kuna (64,7 posto ukupne imovine) te se njihov udio povećao za 0,91 postotni bod na mjesečnoj razini. Zastupljenost ulaganja u dionice u imovini OMF-ova smanjena je za 0,42 postotnih bodova. na mjesečnoj razini u lipnju te su ona iznosila 26,2 milijardi kuna, odnosno 20,3 posto imovine OMF-ova.

Navodi se i da su ulaganja u domaće dionice činila 12,4 posto, a ulaganja u strane dionice 7,9 posto imovine OMF-ova. Od ostalih oblika ulaganja, ulaganja u investicijske fondove iznosila su 13,7 milijarde kuna (10,6 posto imovine), pri čemu je njihov udio u ukupnoj imovini smanjen za 0,54 postotnih bodova u odnosu na prethodni mjesec. Novac i depoziti činili su 4,0 posto imovine, odnosno 5,2 milijardi kuna na kraju prošlog mjeseca.

bitcoin store
Možemo li ulaganjem u kriptovalute zaštititi našu mirovinu? Inflacija na njih ne utječe kao na papirnati novac!

Smanjila se neto imovina DMF-a

Kad je riječ o dobrovoljnim mirovinskim fondovima (DMF), izvješće HANFA-e kaže da se njihova neto imovina u lipnju smanjila za 119,3 milijuna kuna (1,6 posto na mjesečnoj razini) te je na kraju mjeseca iznosila 7,53 milijardi kuna. Mjesečni prinosi kretali su se od -3,3 do -0,9 posto, dok su se prinosi na godišnjoj razini kretali u rasponu od -8 posto do -2 posto.

Kod strukture ulaganja DMF-ova najveći dio portfelja na kraju lipnja 2022. činile su obveznice s udjelom od 53,8 posto  imovine, zatim dionice s udjelom od 25,3 posto te investicijski fondovi s udjelom od 10,4 posto. Udio obveznica u ulaganjima DMF-ova neznatno se povećao na mjesečnoj razini (za 0,02 postotnih bodova.), dok su se ulaganja u investicijske fondove smanjila za 0,59 postotnih bodova, a ulaganja u dionice za 0,27 postotnih bodova.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap