Imao je više života od mačke: Frane Selak je bio najsretniji čovjek na svijetu, evo i zašto

Milan Dalmacija
14. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Mnogi smatraju da je Frane Selak bio najsretniji čovjek na svijetu. Kao dječak je dvaput preživio teške bolesti, a tijekom života je doživio i preživio 10 prometnih nesreća. Osvojio je milijunski dobitak na lotu, ali svoju slavu nije unovčio. O njemu je snimljen crtani film, a glumio je i u reklami za čips.

Frane Selak, najsretniji čovjek na svijetu | Foto: Screenshot: YouTube/Mr Scientific

Ako ste se ikad pitali tko je najsretniji čovjek na svijetu i pritom na Googleu išli tražiti tog sretnika, vjerojatno ste naišli na ime Frane Selaka. Sada već pokojni profesor glazbe, rođen je 1929. godine u čamcu na moru nedaleko od Dubrovnika. Ovako neobični i puno pogibeljniji događaji pratili su ga gotovo cijelog života.

Barilla tjestenina

Penne rigate ili spaghetti, 500 g
7,49 kn
0,99 €
prije:
13,99 kn
1,98 €
Uštedite

Softy toaletni papir

120 listića, troslojni, 20 rola
32,99 kn
4,38 €
Ne propustite

L'oreal Age Specialist

Krema za lice, dnevna ili noćna, 50 ml
34,99 kn
4,64 €
prije:
63,99 kn
8,49 €
Ne propustite
Tečaj €/kn: 7,53450

Sve je počelo još u ranoj mladosti kad su ga od bolesti dvaput spašavali svećenici. Niz nesreća koje bi rijetki preživjeli počeo je u ranim šezdesetima, kada je autobus kojim je putovao iz Modriče, gdje je radio kao profesor glazbenog, sletio s mosta u rijeku Bosnu. Preživjeli su on i vozač, uz nekoliko ogrebotina, dok od autobusa nije ostalo ništa, piše Express.

Nedugo zatim, 1962., putovao je vlakom iz Dubrovnika, kad je zbog odrona kamenja, vlak iskočio iz tračnica i završio u zamrznutoj rijeci. Poginulo je 17 putnika, a Frane je preživio sa slomljenom rukom. Iste je godine odlučio avionom otputovati iz Zagreba u Rijeku.

– Putem sam šarmirao stjuardesu Roziku, no odjednom sam se probudio u bolnici u šok-sobi. U novinama sam pročitao da se avion zabio u stijenu, a pad s 800 metara visine preživjeli smo samo Rozika i ja, dok je 20 putnika i članova posade bilo mrtvo. Ja sam, naime pao u plast sijena, ispričao je svojedobno Selak novinarima.

Preživio nesreća za 10 života

Na putu za Split, 1966. godine, autobus je opet završio u rijeci. U toj su nesreći poginule četiri osobe, ali on je prošao s nekoliko ogrebotina. Dvaput je iskakao iz gorućih automobila, a 1996. se skokom spasio od pada u provaliju. Tada mu je u zavoju jedne planinske ceste naletio kamion UN-a. Njegov je auto završio u provaliji dubokoj 300 metara, a on se uhvatio za drvo.

Posljednju veću nesreću doživio je 2008. kada je na njega naletio autobus u Zagrebu. Na sreću, i to je preživio bez težih ozljeda, piše Index. Dosad smo nabrojili 10 nesreća, pa ispada da je Selak imao više života od mačke.

Frane je na Lotu 2002. pogodio sedmicu i osvojio 6,4 milijuna kuna. Kupio je i uredio kuću u Petrinji, a pored nje je izgradio kapelicu. Potom je svoju sreću podijelio s drugima. Rodbini i prijateljima je kupio 25 automobila, lokalnom orkestru sve instrumente. Potom mu je sve krenulo nizbrdo.

Kupio je i kuću u Senju za 120.000 eura, ali ju je kasnije prodao za 70.000. Na Čiovu je naslijepo kupio dva apartmana za 100.000 eura, ali ih je kasnije jedva prodao za 30.000, kad je shvatio da nemaju prozore.

Od crtića i reklame nije dobio ništa

Za njegovu “sreću u nesreći” čulo se diljem svijeta. Prije nekoliko godina je po njegovoj životnoj priči napravljen crtani film “The Luckiest Unlucky Man to Ever Live” (Najsretniji čovjek na svijetu). No, Selak se požalio da su autori sve pobrkali i da on od toga nije dobio ni lipu. Australci su ga zvali da snimi reklamu za čips.

– Rekao sam da može, ali da ja ne sjedam u avion. Zato su oni došli ovamo. Reklamu smo snimali nekoliko dana. Najeo sam se čipsa k’o nikad u životu i mrzit ću ga do kraja života. Čak su me i bacali iz helikoptera u plast sijena da rekonstruiraju moju avionsku nesreću, ispričao je Selak.

Kao i većini starijih ljudi, život u mirovini mu nije bio lagodan. Od dobitka mu je ostalo novca tek toliko da može operirati kuk. Mirovina mu je bila 3.000 kuna. Prije desetak godina se žalio zbog toga što je s usklađivanjem od 40 kuna prešao cenzus, pa ga je “zakačio” krizni porez Jadranke Kosor. Zbog toga mu je mirovina bila zapravo 60 kuna manja. Preminuo je u 89. godini života. To ipak nije mogao izbjeći.

Imao je više života od mačke: Frane Selak je bio najsretniji čovjek na svijetu, evo i zašto
Popularno

Barilla tjestenina

Penne rigate ili spaghetti, 500 g
7,49 kn
0,99 €
prije:
13,99 kn
1,98 €
Uštedite

Softy toaletni papir

120 listića, troslojni, 20 rola
32,99 kn
4,38 €
Ne propustite

L'oreal Age Specialist

Krema za lice, dnevna ili noćna, 50 ml
34,99 kn
4,64 €
prije:
63,99 kn
8,49 €
Ne propustite
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap