Imamo problem: Čak 40 posto građana u zadnjih šest godina dobilo najnižu mirovinu

Josip Mihaljević
23. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Od ukupno 1,14 milijuna umirovljenika (po Zakonu o mirovinskom osiguranju) Hrvatska ima 274.732 korisnika najniže mirovine. To je 24 posto, odnosno svaki četvrti umirovljenik prima najnižu mirovinu. Provjerili smo kakvi su trendovi u zadnjih pet godina i brojke su poražavajuće – ovih dana čak 40 posto umirovljenika završava s najnižom mirovinom.

Foto: Pixabay

Otprilike svaki četvrti umirovljenik u Hrvatskoj umjesto mirovine koju je zaradio prima nešto što se zove najniža mirovina. Riječ je o ljudima koji su tijekom radnog staža imali ispodprosječne plaće, a formula izračuna mirovine bi im zbog toga isporučila stvarno niske mirovine (niže od onih koje danas primaju). Za te ljude se pobrinuo Zakon o mirovinskom osiguranju, odnosno institut najniže mirovine.

On tim ljudima garantira fiksni iznos mirovine za određen broj godina staža. Najniža mirovina se u cijelom mirovinskom sustavu najlakše računa. Jednostavno se pomnoži aktualna vrijednost jedne godine mirovinskog staža (koja danas iznosi 71,53 kune) s godinama staža. Netko će za 15 godina staža dobiti 1.072 kune mirovine, za 25 godina staža 1.788 kuna mirovine, a za 40 godina staža 2.861 kunu mirovine. Pritom je svaka od tih mirovina u kategoriji “najniže mirovine”.

Što je najniža mirovina? Prima je svaki četvrti umirovljenik, a iznosi 1.675 kuna u prosjeku

Događa nam se tiha eksplozija najnižih mirovina

Da najnižu mirovinu prima svaki četvrti umirovljenik znamo već jako dugo. Njihov udjel u ukupnom umirovljeničkom korpusu zadnjih je nekoliko godina više manje stabilan. Međutim, kako je rasla prosječna plaća (a više od polovice radnika prima manje od prosjeka), zanimalo nas je kako mirovinski sustav diše po pitanju najniže mirovine u posljednjih nekoliko godina.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje nam je dostavio podatke za 2016.-2020. godine i čini se da je pred nama tinjajuća eksplozija najnižih mirovina kojih je sve više.

Treba reći da u Hrvatskoj svake godine u mirovinu ode pedesetak tisuća ljudi. Nas je zanimalo koliko od tih pedesetak tisuća završi s najnižom mirovinom. Umjesto očekivanih 25 ili nešto više posto, već ovih dana smo se približili prosjeku od 40 posto!

najniža mirovina

Foto: Mirovina.hr

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap