Imamo 265 novih slučajeva: “Kada se vratite s godišnjeg odmora, izbjegavajte kontakt sa starijim ukućanima”

Josip Mihaljević
21. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite održaio je konferenciju za medije u 14 sati te je objavio najnovije podatke o epidemiji koronavirusa. Treći dan za redom rušimo rekord, imamo 265 novih slučajeva, a jedna osoba je preminula. Beroš, Capak i Božinović apeliraju na ljude koji se vraćaju s godišnjeg da se pripaze dva tjedna i da nemaju previše kontakta sa starijim članovima obitelji.

Krunoslav Capak /Snimak zaslona/N1)

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je današnje podatke o epidemiji.

U protekla 24 sata imamo 265 novodijagnosticiranih slučajeva, najviše od početka epidemije. Učinjeno je 1.647 testiranja.

Prosječna životna dob zaraženih je 35,2 godine.

“Važno je napomenuti da je preko 50 posto današnjih zaraženih, točnije 137 osoba, iz rezervoara samoizolacije, što je značajno. To ukazuje da epidemiolozi rade dobar posao. U ovom trenutku se u samoizolaciji nalazi 6446 osoba”, kazao je Beroš.

Od jučer je preminula jedna ženska osoba, u Općoj bolnici u Vinkovcima, bila je 1931. godište i imala je druge bolesti. Ukupno preminulih je 169.

U bolnici se liječi 11 više osoba u odnosu na jučer, ukupno 135 ljudi. Na respiratoru je 12 bolesnika.

Broj aktivnih slučajeva je 1842.

“Današnji broj je bez nekih ekstremnih odstupanja u odnosu na prethodne dane i ono što je činjenica i što naglašavamo, da je veći broj posljedica činjenice da smo se otvorili turizmu. Veliki broj stranih građana je došao na našu obalu, a određeno ponašanje u ljetno doba doprinijelo je širenju virusa.

Iskoristit ću priliku i upozoriti mlađe sugrađane koji su pozitivni ili imaju simptome da pri povratku u kontinentalnu Hrvatsku pripaze na svoje ponašanje, poglavito na odnos prema starijim ukućanima”, rekao je Beroš.

Lokalni stožeri moći će sami donositi mjere

Krunoslav Capak kazao je kako veliki brojevi dolaze iz Splitsko-dalmatinske (čak 96 slučaja), Zagreba (53), Šibensko-kninske (28), Zadarska (22) i Brodsko-posavska (19). Sve ostale županije imaju ispod deset novih slučajeva.

Povećane brojke povezao je s turizmom, otvorenim noćnim klubovima, milijunom turista na obali. Također je upozorio sve one koji se vraćaju s Jadrana da izbjegavaju kontakte sa starijim članovima obitelji.

Capak je kazao kako su u proteklim tjednima ograničili radno vrijeme noćnim klubovima, no kazao je i kako su mladi ljudi inventivni pa se nakon noćnih klubova jednostavno presele u restorane ili druga mjesta koja mogu raditi dulje.

“Stožer će u narednim danima okupiti predsjednike lokalnih županijskih stožera na sastanku i dogovoriti se s njima aktivnosti u smislu da oni koji lakše i brže mogu identificirati problem dobiju mogućnost donošenja lokalnih mjera, naravno u dogovoru s Nacionalnim stožerom. To podrazumijeva ograničavanje rada određenih objekata koji su rizični ili smanjivanja obiteljskih ili drugih vrsta okupljanja do određene brojke”, kazao je Capak.

Pitanja novinara

Na pitanje je li proslava Velike Gospe i Sinjska alka donijela veći broj slučajeva, Capak je odgovorio da je tražio detaljan odgovor od priobalnih županija gdje se bilježe veće brojke, no da za sada nemaju takvih saznanja.

Stožer se nada da će se sezona nastaviti još nekoliko tjedana, iako su nas neke zemlje počele stavljati na tzv. crvene liste.

Davor Božinović je komentirao izjavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da je omogućavanje turističke sezone bila politička odluka. Novinare je zanimalo koje su još odluke stožera bile eksplicitno političke.

“Nema odluka koje su bile striktno politički motivirane, što se tiče ovoga, mogu se nadovezati na ono što je govorio Capak. Dakle, turizam je jedna od najvažnijih grana hrvatskoga gospodarstva, mi smo se otvorili temeljem, prije svega, znanstvenih promišljanja. Virus u ljetno doba možda i nije toliko opasan, što se nama i reflektira kroz kliničku sliku.

To je bila epidemiološka procjena, da je moguće otvoriti se, pogotovo u trenutku kada smo imali mali broj zaraženih. Kada imate danima mali broj zaraženih i kada je turizam glavna grana, po svoj logici smo se trebali otvoriti”, kazao je Božinović.

Kazao je kako smo se u početku nadali da će turistička sezona biti 30 posto uspješna kao prošlogodišnja, no da smo već prešli 50 posto, a u zadnjih mjesec dana i više od toga.

Što se tiče pravila o nošenju maski, u Stožeru i dalje vlada mišljenje da represivne mjere stvaraju otpor te da će nastaviti komunicirati poruke o korisnosti nošenja maski kao i do sada.

Imamo 265 novih slučajeva: “Kada se vratite s godišnjeg odmora, izbjegavajte kontakt sa starijim ukućanima”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap