Imaju gotovo 40 godina staža, ali rade u mirovini: Ne fali nama akcije, nego novca

Josip Mihaljević
21. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Emir ima 72 godine života, 40 godina staža, a u mirovini radi kao dostavljač hrane. Kaže da mu ne fali akcije, nego novca. Najnoviji podaci otkrivaju da u Hrvatskoj radi preko 18 i pol tisuća umirovljenika, ali iz Sindikata umirovljenika poručuju da ih je puno više onih koji za novac na ruke odrađuju razne zadatke.

Ilustracija: Rawpixel

‘Provjereno’ Nove TV donosi priče umirovljenika koji unatoč velikom radnom stažu moraju raditi i u mirovini. Bez dodatnog prihoda ne mogu zamisliti normalan život koji im mirovine ne omogućuju.

Jedan od njih je Emir Begović (72) koji s 40 godina staža radi na pola radnog vremena kao dostavljač hrane. Kaže da mu ne fali akcije nego novca:

“Upalim aplikaciju, ona mi da dostavno područje i stisnem na ovo plavo i uključim se. Sad sam uključen i čekam dostavu”, kaže Emir za Provjereno.

Radi, kako je objasnio, jer mu je mirovinama mala i ne dopušta normalno funkcioniranje.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

“Kak da vam kažem, da ne moram razmišljati hoću li pobjeći ako sretnem prijatelja ili ćemo otići na kavu, razumijete”, kazao je.

Čovjek s 37 godina staža ne može sastaviti kraj s krajem

Niko Kovač prima mirovinu ispod granice siromaštva pa radi za dodatan prihod i u mirovini.

Ivanka, Belišće
Umirovljenica Ivanka: "Evo, da ne radim ovo ovdje ne bih lako preživjela"

“Nisam se nadao da će biti takva mizerija da s poštenih 36-37 godina staža čovjek ne može sastaviti kraj s krajem. Nestao je onaj srednji sloj, ima samo visoki i niski sloj. Oni koji dobro zarađuju i primaju i mi koji radimo za crkavicu”, kazao je Kovač.

Mirovina mu iznosi 2.170 kuna – s njom jedva plati režije za kuću. Radi na pola radnog vremena kao domar u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi.

“Jako su otišle cijene gore, supruga se svaki put žali, dođe zgrožena, veli kak sam potrošila 150 kuna, niš nisam kupila. Nevjerojatno. Ne znam dokle će to ići tako”, kazao je za Provjereno.

Željko se u mirovini naradio “više nego za cijelog radnog vijeka”

Manje umirovljenika koji rade: Sve više obiteljskih, rast u pojedinim sektorima

Male mirovine i velika poskupljenja savršen su koktel da starije ljude “istjeraju” iz mirovine na tržište rada. Tako se kao prodavač na tržnici zaposlio Željko Filipović koji kaže da se u osmom desetljeću života naradio više nego tijekom radnog vijeka:

“Primili smo se posla da možemo živjeti. Mirovina mi je tri tisuće. I od toga imam kredita, još mi je ostao kredit od zaposlenja”, kazao je.

Danas ima i mali OPG, a većinu radnog staža proveo je u tiskari kao grafičar.

“Pokušavao sam se zaposliti u struci. Gdjegod sam doša: stari, prestar si”, dodaje.

Sindikat umirovljenika: Velik broj starijih radi na crno

U siječnju je, prema službenoj statistici, evidentirano da radi 18.676 korisnika mirovine. Prava brojka je, kažu iz Sindikata umirovljenika, puno veća:

“Čuvaju djecu, pomažu u kućanstvima, rade kao spremačice, a novac bez prijave primaju na ruke. Prijavljeno je tek 1,5 posto hrvatskih umirovljenika, a prosjek EU je 20-ak posto. Dok recimo u jednom Islandu se to penje i do 40 posto umirovljenika koji rade do pola radnog vremena”, kaže glavni tajnik Sindikata umirovljenika Igor Knežević

Imaju gotovo 40 godina staža, ali rade u mirovini: Ne fali nama akcije, nego novca
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap