‘Idealno’ za umirovljenike: Vraća se 50 lipa povrata na boce za mlijeko i mliječne proizvode

Jasmina Grgurić
28. studenoga 2018.
Novosti
A- A+

Skupljanje boca u zamjenu za novac disciplina je hrvatskih umirovljenika koji većinom žive sa sredstvima ispod linije siromaštva. Zbog 50 lipa vrijedne ambalaže mnogi od njih nažalost moraju posegnuti u kante za smeće i kontejnere. Boca po boca pogača, a država najavljuje i proširenje ove ekološke, no u praksi daleko više egzistencijalne mjere.

Foto: Pixabay

Nakon što je prije tri godine ukinuta povratna naknada za mliječnu ambalažu, ona bi početkom iduće godine trebala biti ponovno vraćena. Potvrdio je to i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Dubravko Ponoš ekskluzivno za Laganini.fm. Pritom, otkrio je kako će već početkom iduće godine ponovno u sustav povratne naknade od 50 lipa ući plastične boce za mlijeko i mliječne proizvode kao i staklena ambalaža za manje volumene.

“Intencija Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je da u našem depozitnom sustavu ponovno bude ambalaža vezana za mlijeko, te staklena ambalaža za manje volumene, dakle govorimo o onima od 2 decilitra, jer trenutna tehnologija je automatizirana i manualno omogućava da se i takve boce stavljaju unutar sustava” – rekao je Ponoš. 

Povratna naknada za mliječnu ambalažu ukinuta je 1. studenoga 2015. godine, uz obrazloženje kako je njezin udio kod povrata svega 11 posto. Međutim, iz prakse se može tvrditi suprotno, jer najveći broj kućanstava raspolaže upravo bocama od jogurta i mlijeka koje su u međuvremenu s polica trgovina istisnula tetrapak pakiranja. Isto tako, mnogi građani nisu ni znali da je povratna naknada na boce od mliječnih proizvoda ukinuta pa su i dalje nastavljali razdvajati takvu vrstu otpada, ne samo iz ekoloških razloga, nego i da bi pomogli starijim građanima u nevolji kojima su boce ostavljali uz kontejnere.

‘Idealno’ za umirovljenike: Vraća se 50 lipa povrata na boce za mlijeko i mliječne proizvode
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap