I to je moguće: Krivotvorenim ugovorima ukrali grobnice na Mirogoju pa ih preprodali

Ana Kanazir
18. lipnja 2023.
Novosti
A- A+

Osim svakodnevnih krađa i prevara, postoje i one manje uobičajene. Tako su dvije ženske osobe pretrpjele krađu grobnica njihovih najmilijih. Naime, prevarene su krivotvorenim ugovorima, čime im je ukradeno grobno mjesto na atraktivnim lokacijama na Mirogoju, a dokazivanje da su grobovi njihovi traje već više od godinu dana.

krematorij

Krematorij | foto: Gradska groblja Zagreb, Facebook

Da je neobičnih slučajeva svugdje oko nas, pokazuje i situacija s krađom grobnica. Kao što smo već pisali ovdje, nije novost da se krade cvijeće s groblja, ali sada se pojavio i slučaj krađe grobnice.

Krađa grobnica krivotvorenim ugovorima

Obitelj Leskovac već godinu i pol dana ne može pokopati preminulu baku jer je njihova obiteljska grobnica koja je u vlasništvu te obitelji već više od 100 godina – ukradena. Osim ove obitelji, isto se dogodilo i obitelji Simić Vakanović, a sve je istražila Danka Derifaj u emisiji Provjereno.

Naime, osoba im je ukrala grobnice nizom krivotvorenih dokumenata i onda ih je prenijela na drugu osobu. Potom su grobnice prodane. Obitelji ne mogu dokazati da su grobovi njihovi, a ovo sve traje i više od godinu dana.

Grob s puno cvijeća
Nepoznata žena s groba ukrala cvijeće, a sada se traži putem društvenih mreža

Slučajno otkrili krađu

Obitelji Leskovac su ukradena tri grobna mjesta na Mirogoju, a sve su otkrili kada je zločin već počinjen.

– Situacija je bila takva da je baka bila bolesna, završila je u staračkom domu nakon što je dvije godine bolovala od demencije, i na kraju dobila koronu na gerijatriji i onda su je smjestili na Sveti Duh i ja sam išla po poštu u njezin stan gdje sam našla obavijest od Gradskih groblja da je baka ustupila svoja tri grobna mjesta gospodinu Pašiću i da mi nismo više korisnici groba, tj.ona, ispričala je Željka Leskovac, snaha vlasnice grobnih mjesta za Provjereno.

Ovo im je odmah bilo sumnjivo jer baka ne bi nikada prodala grobno mjesto, štoviše dala je i uklesati svoje ime na grob. Sve su provjerili s javnim bilježnikom koji je potpisan na ugovorima, a koji je potvrdio da je sve falsificirano.

Baka je u špajzi na Mirogoju

Baka Marija tako je već godinu dana kremirana i nalazi se negdje na Mirogoju jer nema svoje grobno mjesto. Da stvar bude bolja, čuvanje urne na Mirogoju su još morali i platiti gotovo dvije tisuće kuna (265,45 eura).

– Baka je, kako ja to volim reći, u špajzi na Mirogoju. Ja ne znam kako izgleda ta prostorija, mi smo je kremirali. Ja postavljam pitanje što bi se desilo da je nismo kremirali? Gdje bi je onda držali? Da imamo leš godinu i pol dana, jer bi baka negdje onda bila u frižideru, pretpostavljam, pa eto bolja varijanta. Pa ne bi bila u špajzi nego u frižideru. Ne znam, zgrožena sam, rekla je Leskovac.

Još jedan slučaj i kod obitelji iz Rijeke

Slična situacija se dogodila i obitelji Simić Vakanović iz Rijeke. Njima nije nitko preminuo, ali su isto tako imali kupljeno grobno mjesto, za koje su shvatili da više nije njihovo.

– Prošlo ljeto nisam dobila uplatnicu za navedeno grobno mjesto, zvala sam Mirogoj, kontaktirala sam i bilo mi je rečeno da je uplata poslana, ali na drugu adresu. Budući da ja nisam mijenjala adresu, bilo mi je sumnjivo i otišla sam na Mirogoj, rekla je Emilija Simić Vakanović za Provjereno i dodala da je tada otkrila da je njihov grob krivotvorenim ugovorom prenesen na drugu osobu.

Također, ugovori su ovjereni kod javnog bilježnika u Varaždinu na dan kada Emilija nije bila u Varaždinu, već je bila u Zagrebu u KBC-u.

Iz uprave Gradskih groblja nisu imali komentara

Kako bi konačno došle na svoje, obje obitelji su podnijele kaznene prijave i građanske tužbe. Nažalost, ovih slučajeva ima još, a najgore je što rješavanje problema traje jako dugo.

– U ovom trenutku postoji sedam slučajeva kao što je naš, to smo neslužbeno saznali. Da je problem očito dublji da to nije sporadičan slučaj i da se ne radi samo o jednom slučaju prevare jednog nadobudnog čovjeka nego da je to organizirani posao, rekla je Leskovac.

Emilija je kaznenu prijavu predala prije gotovo godinu dana, a Željka i nešto više od toga. Obje su podignule i građansku tužbu, a pokrenuti su i kazneni postupci te je sve u fazi istrage.

Iz uprave Gradskih groblja nisu odgovorili niti na jedno pitanje Provjerenog, rekli su da ne mogu davati izjave jer je kriminalistička istraga u tijeku. Još uvijek niti jedna niti druga ne mogu do svojih obiteljskih grobnica.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap