HZZO upozorava na novu prevaru: ‘Ne nasjedajte, HZZO ne nudi dopunsko zdravstveno osiguranje putem telefona’

Ana Kanazir
20. travnja 2023.
Novosti
A- A+

Na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje se pojavila nova obavijest za građane. Naime, izgleda kako su se ovih dana pojavili pokušaji prijevare gdje se osoba lažno predstavlja kao djelatnik HZZO i nudi usluge, ali i traži podatke od ljudi.

umirovljenik dopunsko

Umirovljenik i dopusnko osiguranje | Foto: Rawpixel

Prijevare nisu rijetkost, a najnovija je ona gdje se osoba predstavlja kao djelatnik HZZO-a. Ipak, iz Zavoda upozoravaju da oni usluge ne nude putem telefona i ne dolaze na kućnu adresu. Jednako tako, znak da nešto nije u redu je i kada netko traži podatke, ispituje neobična pitanja ili pak nudi neobične usluge, koje ne spadaju u domenu HZZO-a.

Prevara se može lako prepoznati

umirovljenik dopunsko
Izmijenjen Zakon: Sabor izglasao Hreljin prijedlog i povećao cenzuse za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje

Nedavno je tako prijavljen slučaj gdje je gospodin rekao da ga je kontaktirala osoba koja se predstavila kao predstavnica HZZO-a dopunskog osiguranja i pitala ga je o njegovom osiguranju i o tome koliko je članova obitelji osigurano u HZZO-u. Na svu sreću, ovaj je gospodin brzo posumnjao u istinitost poziva i nije dao tražene podatke, a odmah je obavijestio Zavod o cijelom slučaju.

– HZZO je u više navrata upozoravao građane da ne nasjedaju na pokušaje prijevare od strane različitih trgovaca i akvizitera koji se lažno predstavljaju kao djelatnici HZZO-a nudeći pri tome usluge masaže, pretrage, skupe aparate i preparate telefonski ili na kućnim adresama građana, poručuju iz HZZO-a.

‘Djelatnici HZZO-a ne bave se prodajom’

Dodaju i kako HZZO obavlja poslove koji se tiču ostvarivanja prava na obvezno zdravstveno osiguranje i dopunsko zdravstveno osiguranje u službenim ispostavama i područnim uredima, a ne na kućnim adresama niti telefonskim pozivima.

– Djelatnici HZZO-a ne bave se prodajom, niti preporukom bilo kakvih proizvoda. Pozivamo građane koji se nađu u spomenutoj situaciji da ne daju svoje osobne podatke nepoznatim osobama putem telefona i da svaki pokušaj prijevare prijave policiji, napisali su iz HZZO-a na svojoj stranici.

Kao što smo pisali u ovom tekstu, u veljači je prihvaćen prijedlog SIlvana Hrelje da se poveća prihodovni cenzus za ostvarivanje prava na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. Tako će država plaćati police dopunskog zdravstvenog osiguranja svima čiji su mjesečni prihodi po članu kućanstva niži od 331,81 eura te samcima s prihodima nižim od 415,42 eura mjesečno.

Copy link
Powered by Social Snap