HZMO zapošljava 64 ljudi: “Pripravnik bez iskustva trebao bi stručno savjetovati šefove”

Josip Mihaljević
2. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je otvoreni natječaj za 64 radna mjesta. Nude poslove diljem Hrvatske, od Dubrovnika do Vukovara. Većina radnih mjesta, kako smo saznali, ići će u provedbene procese, no jedno bi moglo biti sporno.

višnja stanišić

Foto: Višnja Stanišić, predsjednica Radničkog sindikata HZMO-a | Youtube screenshot

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) objavio je otvoreni natječaj za radna mjesta diljem Hrvatske, a traže 64 radnika. Natječaj koji je raspisan prije par dana nudi poslove u Bjelovaru, Dubrovniku, Gospiću, Karlovcu, Koprivnici, Osijeku, Požegi, Puli, Rijeci, Splitu, Sisku, Slavonskom Brodu, Šibeniku, Varaždinu, Virovitici, Vukovaru, Zadru i Zagrebu.

Čuli smo se s predsjednicom Radničkog sindikata HZMO-a Višnjom Stanišić koja nam je potvrdila da se pretežno radi o takozvanim provedbenim radnim mjestima, odnosno radnim mjestima koja rade na temeljnim poslovnim procesima – npr. donošenje rješenja o mirovinama.

Zapošljavaju pripravnika koji bi trebao savjetovati radnike s 30 godina staža

No, dodaje kako su “kako to inače biva”, u natječaj ubacili i nekolicinu radnih mjesta koja nisu provedbena.

višnja stanišić
Pozadina problema u HZMO: "Neki su stvarno povlašteni, sjede sami u sobama i nitko ne zna što rade"

“Najviše bode u oči jedno radno mjesto, gdje traže pripravnika za radno mjesto ‘Stručni savjetnik’ u Odsjeku za obračun mirovinskih primanja u Područnoj službi Zagreb. Tu oni traže pripravnika, a kad bi vam pročitala opis poslova koje bi to radno mjesto trebalo imati, onda to nikako ne može biti pripravničko radničko mjesto”, kaže Stanišić.

Većina radnih mjesta iz natječaja podrazumijeva i probni rad u trajanju između dva i šest mjeseci, no ne i ovo.

Opis poslova za pripravnika je sljedeći:

  • prati primjenu propisa i uputa te pruža stručnu pomoć višim stručnim referentima i stručnim referentima u vezi s obavljanjem poslova obračuna mirovinskih primanja
  • daje informacije strankama
  • kontrolira naloge za podnošenje zahtjeva za plaćanjem i naloge za plaćanje izvještaja o obračunu mirovinskih primanja
  • surađuje s ostalim ustrojstvenim jedinicama
  • prati i proučava propise iz područja rada odsjeka
  • provjerava opravdanost i odobrava zahtjev za hitnu obradu podataka radi isplate mirovinskih primanja

“Zar vi mislite da to može raditi pripravnik? Da on može pružati stručnu pomoć višim stručnim referentima koji rade u Zavodu tridesetak godina?

On bi morao znati svu primjenu propisa i to prije nego dođe na radno mjesto. I onda bi još trebao informirati stranke i odgovarati na pritužbe i predstavke”, kaže Stanišić.

Pripravnicima barem godinu dana treba da nauče posao

Stanišić kaže da se pripravnici inače najmanje godinu dana uče poslu i da su “pod kontrolom” nadređenih.

Napominje kako su prilikom izrade sistematizacije radnih mjesta to radno mjesto predstavili kao ulazno radno mjesto za bolje radno mjesto kasnije u karijeri u HZMO-u.

ivan serdar
Ravnatelj HZMO-a: "Ako do sada svima nije jasno, isplata mirovina nikada nije bila upitna"

“Ali tada nam nije bilo rečeno da će to biti i u ovakvim Odjelima. Mi smo smatrali da je to ulazno radno mjesto u Odjelu gdje se rade rješenja. Recimo, imate referenta koji je viši stručni savjetnik, a ovaj pripravnik koji dolazi ima manji koeficijent, ali uči posao. Međutim, oni su taj koeficijent i taj naziv Stručni savjetnik upucali u one Odjele, odmah ispod šefa recimo.

Ne može doći kao pripravnik da bi bio šef, to je smiješna stvar. Nećete za šefa uzeti osobu koja vam je par mjeseci bila pripravnik i onda ćete ga postaviti kao šefa ljudima koji u Zavodu rade 30-40 godina”, kaže Stanišić.

Inače, uvjet za to radno mjesto jest završen diplomski sveučilišni studij pravne struke ili diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij ekonomske struke ili specijalistički diplomski stručni studij javne uprave. Nije potrebno ranije iskustvo.

Natječaj možete pogledati OVDJE.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap