HZMO više neće provoditi ovrhe nad umirovljenicima

Josip Mihaljević
6. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Prije nekoliko dana u proceduru javnog savjetovanja osvanule su izmjene Ovršnog zakona prema kojima HZMO više neće provoditi ovrhe nad umirovljenicima. No, to ne znači da će se nesretni umirovljenici njih lako riješiti – sav posao preuzet će FINA.

hzmo

Foto: HZMO | Youtube screenshot

Ako je suditi prema novim izmjenama i dopunama Ovršnog zakona koji je prije nekoliko dana upućen u proceduru javnog savjetovanja, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje više neće provoditi ovrhe nad umirovljenicima. Izvansudske ovrhe nad novčanim sredstvima u Hrvatskoj provode Financijska agencija (Fina), poslodavci i HZMO, a prijedlog zakona ide u smjeru da se čitav postupak prebaci na Finu.

“Navedeno uređenje predstavlja administrativni teret za poslodavce i HZMO te se pokazalo da nije moguće uspostaviti jedinstveni prednosni red u izvansudskoj ovrsi te da su poslodavci često u nedoumici na koji način postupati kad se provodi izvansudska ovrha (…)

U skladu s navedenim poslodavci i HZMO oslobađaju se dužnosti provedbe ovrhe na plaći i mirovini te u trenutku kad se iscrpe prava po već zaprimljenim ovršnim ispravama, prestaju biti tijela u postupku koja provode ovrhu”, stoji u novom prijedlogu Ovršnog zakona.

Dakle, svi umirovljenici nad kojima HZMO provodi ovrhu, a ima ih oko 21 tisuća, nastavit će po “starom” modelu, ali novi umirovljenici koji završe pod ovrhom više neće imati posla sa Zavodom za mirovinsko osiguranje nego direktno s Finom. Zakon se djelomično mijenja i zbog uvođenja eura pa se u novom zakonu vrijednosti prikazuju u eurima.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap