HZMO objavio nova pravila za JNA mirovine: Nekima će malo narasti

Josip Mihaljević
5. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

U mnoštvu stvari koje se mijenjaju u mirovinskom sustavu početkom 2020., ispod radara prošla je vijest o određivanju mirovina bivših pripadnika JNA. Njih zapravo nema mnogo, nešto manje od šest tisuća, ali su im prosječne mirovine za oko 800 kuna veće nego prosječne mirovine radnika u Hrvatskoj.

Foto: Pexels

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je novi način određivanja mirovina pripadnika bivše JNA – za one koji su se u Republici Hrvatskoj zaposlili i stekli svojstvo osiguranika te na osnovi toga ostvarili svoja mirovinska prava.

Za određivanje visine mirovine, odnosno utvrđivanje mirovinske osnovice tim osigranicima uračunat je mirovinski staž,

Umirovljenih pripadnika JNA, Domovinske vojske i NOR-a u 15 godina čak 88.000 manje

ali nisu se uzimale plaće ostvarene u bivšoj JNA. Zbog toga, kao i načina određivanja mirovina na temelju plaća ostvarenih od 1970. do godine koja prethodi godini stjecanja prava na mirovinu, mirovine tih osiguranika su manje u odnosu na mirovine pripadnike bivše JNA ostvarene u vojnoj zajednici, a koje je RH preuzela i redovito ih isplaćuje.

Stoga je po novom Zakonu o mirovinskom osiguranju propisano da se pripadnicima bivše JNA kojima je priznato pravo na mirovinu od 1. siječnja 1992. do dana stupanja na snagu Zakona o mirovinskom osiguranju, prema općim pripisima iz mirovinskog osiguranja RH i kojima je ukupan mirovinski staž uračunat i staž osiguranja navršen do 8. listopada 1991. prema Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju vojnih osiguranika – PONOVNO odredi mirovina na način da se za razdoblja tog staža osiguranja uračuna plaća u bivšoj JNA u iznosu od 63,22%.

Kako se nasljeđuju mirovine boraca: Gotovo 10.000 žena prima penzije pripadnika NOB-a

Za to će pak morati podnijeti zahtjev, a novu mirovinu trebali bi dobiti prvog dana idućeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva. Međutim, ovo pravilo se neće primijenjivati ako je osoba na temelju staža osiguranja u JNA ostvarila pravo na mirovinu izvan hrvatskog mirovinskog osiguranja.

Prema posljednjim informacijama HZMO-a, u Hrvatskoj je 5.646 umirovljenih bivših pripadnika JNA, s prosječnim mirovinama od 3.245 kuna.

HZMO objavio nova pravila za JNA mirovine: Nekima će malo narasti
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap