HZMO objavio kada kreće isplata mirovina u studenom, evo kolike su

Josip Mihaljević
3. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje priopćio je kako isplata mirovina za prošli mjesec počinje 8. listopada.

banka novac bankomat

Foto: Unsplash

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) objavio je danas kako će mirovine za listopad isplatiti u ponedjeljak, 8. studenog. Korisnici pojedinih banaka svoje su mirovine već dobili i vidljive su na računima, a najveći broj umirovljenika bi svoje novce na računu trebao ugledati početkom idućeg tjedna.

Nakon rujanskog usklađivanja polako se vraćamo u “običan” tempo bez većih promjena u isplatama. Prosječna mirovina za umirovljenike koji su pravo na mirovinu ostvarili prema Zakonu o mirovinskom osiguranju iznosi 2.643 kune. Kada pogledamo iznose mirovina za one koji su čitav staž odradili u Hrvatskoj, a takvih je preko 950 tisuća, mirovine u prosjeku iznose 2.972 kune. Takve mirovine su zaradili s prosječnih 30 godina i 10 mjeseci, odnosno 30 godina i 8 mjeseci radnog staža.

umirovljenici bocaju
Otkrivamo medijan mirovina nakon usklađivanja: Pola umirovljenika prima manje, a pola više od ovog iznosa!

Zanimljivo je pogledati i kako “novi” umirovljenici prolaze. Kada pogledamo iznose onih umirovljenika koji su u mirovinu otišli tijekom 2021. godine, oni u prosjeku primaju 2.673 kune. A ona skupina koja je čitav staž odradila u Hrvatskoj 3.082 kune. U prosjeku radi se o 1,13 i 3,7 posto većim mirovinama od “starih” umirovljenika iako umirovljenici iz ove godine imaju dvije, odnosno tri godine više radnog staža.

Unatoč prosjeku, najviše umirovljenika spada u platni razred od 2.000 do 2.500 kuna. Nakon prošlog usklađivanja mirovina objavili smo i iznos medijalne mirovine koja iznosi 2.434 kune. To znači da točno polovica umirovljenika prima iznad, a polovica ispod tog iznosa.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap