HUP: Naši prijedlozi neće dovesti do manjih mirovina

Josip Mihaljević
16. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) posljednjih tjedana intenzivno promovira vlastiti prijedlog porezne reforme za rasterećenje rada. Podsjetimo, među HUP-ovim prijedlozima nalazi se i ideja o manjim doprinosima za prvi mirovinski stup zbog čega su bili pod optužbama da žele smanjit ionako male mirovine. Sada objašnjavaju da do toga ne bi došlo.

Iva Tomić

Foto: Iva Tomić, glavna ekonomistica HUP-a | Youtube screenshot

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) posljednjih tjedana intenzivno promovira prijedlog porezne reforme za rasterećenje rada, a jedna od ideja koju imaju u svom prijedlogu jest i manja stopa mirovinskih i zdravstvenih doprinosa. Zbog prijedloga manje stope doprinosa za prvi mirovinski stup (koja iznosi 15, a HUP predlaže 13 posto plaće) bili su izloženi optužbama da žele smanjiti već ionako male mirovine u Hrvatskoj.

Međutim, glavna ekonomistica HUP-a Iva Tomić argumentirala je na predstavljanju njihovih prijedloga u Splitu kako rezultati reforme ne bi bili manje mirovine niti zdravstvena usluga građanima.

novosel mladen
Sindikat se žestoko obrušio na HUP: Ruke dalje od radničkih mirovina!

“Mi želimo povećati plaće svim zaposlenicima. Nama je vrlo bitno u ovom kontekstu zadržati visokokvalificirani rad, tako da bi njihove plaće u našim prijedlozima rasle nešto više, jer oni trenutno plaćaju veći porez. No, ono što je važno naglasiti, kada pogledate strukturu naših plaća i porezni sustav, doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje su itekako bitan sastojak odnosno čine gotovo trećinu ukupnog troška rada i to nije zanemarivo”, poručila je Tomić u Splitu.

Generalna ideja manjih doprinosa jest da bi plaće rasle pa bi država i s manjom stopom doprinosa zbog većih plaća prikupila jednako ili više novca za mirovine. Želja HUP-a jest “racionalizirati sustav.”

HUP smatra da je njihov prijedlog nužno provesti u što kraćem roku i već ga sada planirati u državnom proračunu za 2023. godinu. Paralelno s time bi se morali postaviti temelj za reformu i mirovinskog i zdravstvenog sustava koja bi morala završiti do 2026. godine.

Copy link
Powered by Social Snap