HSU prelomio: Suradnja s drugim umirovljeničkim strankama nema smisla

Josip Mihaljević
27. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Hrvatska stranka umirovljenika priopćila je svoje stavove o mogućem povećanju RTV pristojbe, a s javnošću su podijelili i nekoliko zaključaka s nedavnih sastanaka stranačkih tijela. Među njima se najviše ističe rezulutan stav kako s drugim umirovljeničkim strankama zajednički istupi nemaju smisla.

Foto: Veselko Gabričević | Youtube screenshot

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) priopćila je kako su na Sjednici predsjetništva strane donesene dvije važne smjernice i paket programskih ciljeva koje će u budućnosti poslužiti kao temelj daljnjeg političkog djelovanja.

Gabričević: "Cilj mi je ujediniti umirovljeničke stranke, da zajedno krenemo u borbu"

Prva se odnosi na intenziviranje suradnje s umirovljeničkim udrugama, a druga na rezultan stav stranke kako “zajednički istup s drugim umirovljeničkim strankama nema smisla jer one nemaju nikakvu političku težinu”. To predstavlja u potpunosti drugačiji stav vodstva stranke, pogotovo ako u obzir uzmemo činjenicu da je šef HSU-a Veselko Gabričević tijekom unutarstranačke kampanje govorio kako mu je cilj ujediniti umirovljeničke stranke i u borbu za bolji standard umirovljenika krenuti zajedno.

HSU se pritom osvrnuo na najnovije istraživanje rejtinga stranaka prema kojem u ovom trenutku imaju 3,1 posto biračke potrpore. Uvjereni su da će rejting stranke u narednom razdoblju dodatno porasti.

Osvrnuli su se i na moguće povećanje RTV pristojbe, gdje podsjećaju da je jedan od uvjeta Hreljinog prelaska u vladajuću koaliciju i uvođenje cenzusa za visinu pretplate.

“Ponovno ističemo nelogičnost visine pretplate prema visini prosječne plaće s obzriom na to da umirovljenici dobivaju mirovinu. Dodamo li k tome kako je prosječna mirovina na razini od 36% prosječna plaće smatramo kako je potpuno nepravedan način obračuna RTV pretplate te smo naš prijedlog poslali ponovno u nadležno ministarstvo i na uvid predsjedniku Vlade RH. Isto tako poslali smo upit nadležnom ministarstvu s pitanjem u kojoj je fazi izrada novog Obiteljskog zakona i što se događa s prijedlogom HSU-a koji je dostavljen prije više od šest mjeseci.

Očigledno je kako postoje brojna otvorena pitanja i problemi vezani uz umirovljeničku populaciju, a kao jedina politička snaga koja ih zastupa spremni smo se s time uhvatiti u koštac”, zaključuju iz HSU-a.

HSU prelomio: Suradnja s drugim umirovljeničkim strankama nema smisla
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap