HSU osudio subotnji prosvjed protiv covid potvrda: “Potpuno promašena tema”

Josip Mihaljević
22. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

U Zagrebu je u subotu održan veliki prosvjed protiv uvođenja covid potvrda. Hrvatska stranka umirovljenika kazala je kako je tema prosvjeda potpuno promašena i upitna jer je mnogima zbog popunjenosti bolnica sputano pravo na zdravlje.

HSU HDZ koalicija

Foto: Herman (HDZ), Gabričević (HSU), Filipović (HDZ) | Youtube screenshot

Na subotnji prosvjed protiv uvođenja covid potvrda reagirala je i Hrvatska stranka umirovljenika, piše Index.hr. Oni su ocijenili da je poziv prosvjednika na navodno uskraćivanje prava i sloboda potopuno promašena i upitna tema jer je mnogima zbog opterećenosti bolnica sputano pravo na zdravlje.

“Tema prosvjeda je potpuno promašena”

Kažu kako su morali javno reagirati, ali ne da dodatno unose podjele u društvu već da daju svoj doprinos dijalogu i međusobnom razumijevanju.

umirovljenici zajedno
Pitali smo predstavnike umirovljenika bi li se sutra cijepili s AstraZenecinim cjepivom

“U prvom redu ističemo kako je upitan jedan od glavnih razloga prosvjeda  – ugrožavanje ljudskih prava i sloboda. Time želimo naglasiti kako propuštamo činjenicu da je mnogima sputano pravo na zdravlje, kao jedno od temeljnih ljudksih prava, zbog ogromnog broja naših sugrađana zaraženih virusom koji se trenutačno liječe u bolnicama”, poručuju iz HSU-a.

Pored prava postoje i obaveze, ističu iz HSU i kažu da je mogućnost prosvjeda jedno od blagodati demokracije. Ipak, kažu kako javna okupljanja nažalost imaju i političke ciljeve. Realnije je prihvatiti da se pojedinci jednostavno boje cijepiti.

“Osobito ako to promatramo kao normalnu ljudsku reakciju, a poznato je kako su u strahu velike oči, potrebno je to samo javno priznati. Kako će se u tom slučaju naši sugrađani nositi s kukavičlukom ili egoizmom jer čekaju kako će drugi reagirati na cjepivo, to je njihov problem”, kažu iz HSU.

HSU poručio mladima da se cijepe

Imaju i poruku za znanstvenike koji se trenutačno zalažu za cijepljenje samo starijih osoba – mole ih da ne prikazuju toliku empatiju prema umirovljenicima i starijim osobama.

starije
Procijepljenost starijih: Što je veća, to je ukupna smrtnost u državama manja. Pogledajte sami!

“S velikom tugom pratimo što se događa među mlađom populacijom, a osobito našom djecom i unucima”, dodaju iz HSU.

Njihova želja i motiv je da se cijepi što više i mlađih osoba kako bi izbjegli pogibeljne posljedice infekcije.

“Dakako da ponekad i treba reagirati na drugačiji način, što smo mi učinili ne prosvjedima, već javnim apelom na tiskovnoj konferenciji kada smo tražili da se starije osobe ne cijepe AstraZenecinom cjepivom. Bez nasilja i u smirenoj atmosferi iznijeli smo uspješno svoje argumente te preporučujemo i drugima da slijede ovakav put i način demokratskog izražavanja”, zaključuju iz HSU.

 

HSU osudio subotnji prosvjed protiv covid potvrda: “Potpuno promašena tema”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap