HSU kreće u akciju skupljanja potpisa: “ZA veći cenzus, PROTIV skupljeg dopunskog osiguranja”

Josip Mihaljević
12. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Hrvatska stranka umirovljenika će uskoro krenuti u koordiniranu akciju prikupljanja potpisa građana u kojem će tražiti povećanje cenzusa za besplatno dopunsko osiguranje. Kažu da su iscrpili sve mogućnosti koje na raspolaganju ima mala umirovljenička parlamentarna stranka – u Saboru njihove prijedloge ne prihvaćaju, a traže podršku umirovljenika, udruga, Matice, sindikata…

silvano hrelja

Foto: Mirovina.hr

“Kada si kao cilj zadate borbu protiv siromaštva, vi zapravo pokušavate uvjeriti site da povjeruju gladnima”, kažu iz Hrvatske stranke umirovljenika.

Oni će kroz nekoliko dana krenuti u koordiniranu akciju prikupljanja potpisa građana u kojem će se založiti za

milan kujundžić
Okršaj Hrelje i Kujundžića: Povećanje cenzusa za dopunsko ministar nazvao populizmom!

konačno podizanje cenzusa za besplatno dopunsko osiguranje koji se nije mijenjao 15 godina. Napominju da su iscrpili sve mogućnosti koje imaju na raspolaganju u Hrvatskom saboru, sve minute za saborskom govornicom, povukli su za rukav sve osobe koje o tomu mogu odlučivati – ali ništa nije urodilo plodom.

‘Kap koja je prelila čašu’ je bio ovogodišnji Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, koji je odbijen uz opasku ministra zdravstva Milana Kujundžića koji je takav prijedlog nazvao “populizmom”.

Upravo zato od 15. studenog kreću s prikupljanjem potpisa na području cijele Hrvatske.

Svi koji odvoje minutu svog vremena da potpišu založit će se:

  • ZA povećanje cenzusa nakon 15 godina
  • PROTIV poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja

Koji cenzus predlaže HSU?

Prosvjedi umirovljenika pred Vladom: Dobre vijesti za oko 12.000 umirovljenika

Svake godine nakon redovitog usklađivanja mirovina, umirovljenici prelaze cenzus za 10, 20, 30 kuna i pritom gube pravo na besplatno dopunsko osiguranje. Ako ga žele, moraju plaćati 70 kuna mjesečno.

Podsjetimo, cenzus se nije mijenjao 15 godina i on danas iznosi 1.939 kuna za samca, odnosno 1.516 kuna za člana domaćinstva.

“Punih 15 godina, u kojima su itekako porasli troškovi života, cenzus se nije mijenjao iako se obećavalo. Obećanje izgovoreno od raznih političara i ministara zapravo je priznanje da problem postoji, a kasnije negiranje tog obećanja dokaz je nebrige i političke neodgovornosti”, kažu iz Hrvatske stranke umirovljenika.

Iz tog razloga predlažu nove cenzuse:

  • za samca – 2.340,00 kuna
  • za člana kućanstva – 1.830 kuna

Također, traže da se tako utvrđeni prihodovni cenzusi usklađuju 1. siječnja svake godine.

Kako država zarađuje na umirovljenicima?

Jasna Petrović
Prosvjed SUH-a ispred Vlade: 'Oni koji ne mogu platiti dopunsko, umiru na nogama'

HSU  je na jednom slikovitom primjeru pokazao kako stariji ljudi gube pravo na besplatno dopunsko osiguranje.

“Primjerice, bračni par umirovljenika živi od mirovine od 3.000 kuna, ispod su cenzusa i država im podmiruje troškove dopunskoga, da bi nakon smrti partnera preživjeli supružnik s 2.100 kuna prešao cenzus i počeo plaćati policu. Država prolazi jeftinije za dvije police koje je dotad plaćala”, objašnjavaju iz HSU-a.

Osim povećanja cenzusa, traže da ministar zdravstva prestane ismijavati ovu situaciju odnosno nazivati je populizmom ta da Povjerenstvo o odlučivanju o sukobu interesa analizira i istraži “rodbinske veze dužnosnika u Ministarstvu zdravstva i odgovornih osoba koje su stvarale privatna osiguravajuća društva”.

Ovom prigodom pozivaju sve Udruge, Matice, Sindikate da prepoznaju vrijednost zajedničkog cilja i podrže inicijativu, a političke saveznike i koalicijske partnere da zavire u dijelove svog političkog programa koji se odnose na zdravstvo i brigu za ugrožene društvene skupine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap