Hrvatskoj prijete nestašice lijekova: ‘Možda to nedovoljno percipiramo’

Matej Markovinović
17. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Nestašice lijekova sve su češće u Hrvatskoj. Toga se u emisiji Novog Lista Studio 20A, posebno dotaknuo izvršni direktor farmaceutske tvrtke JGL, Mislav Vučić, koji je rekao da postoji značajan rizik da će neki lijekovi privremeno ili trajno nestati s  hrvatskog tržišta.

Foto: Unsplash

Izvršni direktor farmaceutske tvrtke Jadran Galenski Laboratorij (JGL), Mislav Vučić, posjetio Studio 20A Novog Lista, gdje je među ostalom govorio i o nestašici lijekova, problemu koji se u posljednje vrijeme često spominje u Hrvatskoj.

Naime, zbog rata u Ukrajini, povećane inflacije, manjka radne snage, carinskih barijera te čestih lockdowna u Kini, lanci opskrbe pod stalnim su stresom, što na koncu dovodi i do nestašica sirovina za proizvodnju lijekova. Vučić ističe kako su JGL-ovi dobavljači uglavnom u Europi, što im je danas prednost, ali smanjena proizvodnja ipak će biti vidljiva.

“Svi prije ili kasnije dolazimo u rizik nedostatka sirovine. A to onda za sobom povlači i nedostatak lijekova na tržištu. To je ono što, nažalost, čeka i nas. Možda to nedovoljno percipiramo, ali postoji značajan rizik da će neki proizvodi privremeno ili trajno nestati s hrvatskog tržišta”, rekao je Vučić za emisiju Novog Lista.

Napomenuo je i da je to samo jedan od razloga za nestašicu te da drugi leži u tome što su zadnjih 30 godina svi zdravstveni sustavi rezali svoje troškove. To je, kako kaže, dovelo do velikog pada cijena lijekova u toj mjeri da se neke jednostavno ni ne isplati proizvoditi.

“Siguran sam da će biti sve više slučajeva nestanka lijekova s tržišta”, zaključio je Vučić, tvrdeći da bi europski zdravstveni sustav trebao drugačije početi vrednovati farmaceutske proizvode.

Podsjećamo da se nestašica lijekova u Hrvatskoj dobrano osjetila u posljednjih nekoliko mjeseci. Tako su, primjerice, krajem studenog nestala popularna tri lijeka za snižavanje tlaka, dok je u kolovozu nedostajalo Rivotrila koji se koristi kod tretiranja epilepsije i određenih oblika Klavocina.

 

Copy link
Powered by Social Snap