Hrvatsko glumište ostalo bez legendarne Marije Kohn, pamtit će je kao kao ikonu i uzor

Jelena Ratko
16. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

U 84. godini života, preminula je Marija Kohn, glumica čiji talent, zahvaljujući godinama predanog rada, ostaje zapamćen kao jedan od najvećih i najznačajnijih u povijesti hrvatskog glumišta.

Foto: screenshot YouTube

“S velikom tugom javljamo da je naša draga i ugledna članica, glumica Marija Kohn, preminula jutros 16. srpnja 2018. nakon teške bolesti”, izvijestilo je Hrvatsko društvo dramskih umjetnika na svojoj službenoj Facebook stranici.

Marija Kohn, jedna od najnagrađivanijih hrvatskih glumica, rođena je 7. kolovoza 1934. godine u Lopudu. Njezin otac bio je Antun Kohn, kapetan duge plovidbe iz imućne dubrovačke obitelji, a majka Franka Perinić-Kohn, podrijetlom s Lopuda.

Marija Kohn igrala je više od stotinu kazališnih uloga u preko šezdeset filmova, u televizijskim dramama i serijama. Bila je članica dramskoga kazališta Gavella, a značajan je doprinos dala i radom u Teatru &TD i Teatru u gostima. Od 1987 do 1990., bila je članica Satiričkoga kazališta Kerempuh, a zatim, sve do odlaska u mirovinu 1999., članica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. U mirovini se nastavila baviti glumom.

Studirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, unatoč želji djeda i bake, koji su je odgojili, da upiše studij na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.

Marijin rad šire je prepoznat 1957. godine, kada je u filmu Svoga tela gospodar glumila šepavu Rožu. Uloga joj je donijela Zlatnu arenu. Obilježila ju je i uloga mucave Erminije u predstavi Slobodana Novaka iz 1974. Mirisi, zlato i tamjan.

“Nikad neću zaboraviti njezinu veličanstvenu Erminiju u Mirisima koju sam zapanjena gledala kao studentica”, napisala je glumica Vesna Tominac Matačić na svom Facebook profilu.

“To je bila kreacija koja spada u one zbog kojih povjeruješ u svoj budući poziv, uzor kojemu težiš”, napisala je mlađa kolegica komentirajući Marijin talent.

Marija Kohn, “velika, jedinstvena i neponovljiva, jedna od posljednjih ikona hrvatskog glumišta”, nekima će tek postati uzor, jer će njezin talent pamtiti još generacije i generacije.

Posljednji ispraćaj će se održati u srijedu, 18. srpnja u 13:35 sati na zagrebačkom krematoriju. Počivala u miru.

Hrvatsko glumište ostalo bez legendarne Marije Kohn, pamtit će je kao kao ikonu i uzor
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap