Hrvatska zabilježila najveću stopu inflacije od travnja 2013.: Hoće li cijene nastaviti rasti?

Josip Mihaljević
17. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o rastu potrošačkih cijena koje su u kolovozu porasle 3,1 posto na godišnjoj razini. Drugi je to najveći rast inflacije još od travnja 2013. godine, a rast cijena sada se održava i na službenoj statistici.

setnja

Foto: Unsplash

Rast cijena običnih proizvoda napokon je zabilježen u službenoj statistici. Državni zavod za statistiku danas je objavio podatke o potrošačkim cijenama u Hrvatskoj koje bilježe rast od 3,1 posto na godišnjoj razini, piše Jutarnji list. To je druga najveća stopa inflacije još od 3,3 posto iz travnja 2013. godine.

Prvi veći rast inflacije ove godine zabilježen je još u travnju (2,2) posto, da bi blago usporila u lipnju pa ponovno krenula rasti u srpnju (2,8 posto) i kolovozu.

“U skladu s očekivanjima, objava indeksa potrošačkih cijena za kolovoz potrvrdila je nastavak jačanja inflatornih pritisaka. Najviša je to stopa godišnje inflacije od travnja 2013. godine. Osim učinka baznog razdoblja posljedica je to prelijevanja cijena sa svjetskih robnih tržišta, rastuće domaće i inozemne potražnje te konvergencije cijena prema europskom prosjeku, osobito kod usluga”, kazali su za Jutarnji list analitičari Raiffeisenbank Austrije u sovm osvrtu na nove podatke.

Proizvođačke cijene također luduju, u kolovozu su porasle za 9,3 posto u odnosu na isti mjesec lani, što je najveći skok od kada se prate ti podaci (siječanj 2011. godine).

Gledajući po kategorijama, na godišnjoj razini su najviše porasle cijene prijevoza (9,9 posto), ponajrpije zbog veće cijene goriva i nafte.

Hrana skuplja, ali su zato tenisice jeftinije

Hrana, koja je u Hrvatskoj značajan udio mjesečnog troška, nastavlja rasti i prosječno je na godišnjoj razini 2,4 posto skuplja.

ljuti penzioner
Umirovljenici o usklađivanju: "Kakav rast, pa koliko je artikala poskupjelo u mjesec dana?"

“Hrana i bezalkoholna pića najveća su sastavnica košarice potrošačkih dobara, s udjelom većim od 27 posto. Rast u ovoj kategoriji započet je polovinom godine, a osobito je izražen kod ulja i masti te kruha i žitarica. U suprotnom smjeru na mjesečnoj razini djelovale su cijene odjeće i obuće”, navode iz RBA.

Alkohol i duhan na godišnjoj razini raste 5,5 posto, restorani i hoteli 4,4 posto, a troškovi stanovanja s režijama 2 opsto.

Analitičari RBA su dodali da do kraja godine očekuju dodatni prosječnirast cijena i dobara i usluga za osobnu potrošnju.

Inflacija i mirovina

inflacija
Sve se više priča o dolasku inflacije: Evo što ona može napraviti vašim mirovinama

Indeks potrošačkih cijena, ili inflacija, jedan je od dva parametra koji se koriste za izračun formule usklađivanja mirovina (drugi je rast bruto plaća svih zaposlenih u RH).

Što je inflacija veća, to će i usklađivanje mirovina u postotnim poenima biti veće, ali to nije dobra stvar za umirovljenike.

Ako inflacija nastavi rasti i iduće godine bismo mogli imati usklađivanja od preko 2 posto, ali će tih 60-ak kuna povećanja na prosječnu mirovinu malo tko osjetiti jer veća inflacija podrazumijeva da će cijene dodatno rasti.

Više o inflaciji i mirovinama možete pročitati OVDJE.

Hrvatska zabilježila najveću stopu inflacije od travnja 2013.: Hoće li cijene nastaviti rasti?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap