Hrvatska uvodi nacionalnu mirovinu, a Njemačka dodatak na male mirovine iz rada

Josip Mihaljević
28. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Brojne zemlje su u koronakrizi detektirale da je umirovljenicima potrebna pomoć pa su im jednokratno ili u više navrata slali pakete financijske pomoći. Njemačka po običaju ide korak dalje. Oni su još ranije najavili uvođenje tzv. osnovne mirovine koja će funkcionirati kao dodatak na niske mirovine. Uskoro im ide i rast mirovina, no ovoga puta bi mogao zaobići razvijeniji zapadni dio zemlje.

 Foto: Pixabay

Hrvati će s prvim danom nove godine dobiti nacionalnu naknadu za starije osobe, 800 kuna mjesečno za starije koji nemaju prava na mirovinu.

Stotinjak kilometara dalje, Njemačka za svoje umirovljenike vadi tešku artiljeriju. Kod njih u siječnju na snagu stupa više zakona koji će Nijemcima olakšati izlazak iz krizne 2020. godine. Prema Institutu za ekonomska istraživanja u Essenu, stvarni raspoloživi dohodak prvi je put pao u posljednjih nekoliko godina, ali već iduće godine stvari bi trebale izgledati puno bolje, piše fenix-magazin.de.

Osnovna mirovina

Osnovna mirovina spasit će umirovljenike koji nemaju ni za kavu

Jedna od novosti jest i uvođenje osnovne mirovine koju Nijemci zovu Grundrente. Dodjeljivat će se osiguranicima koji su desetljećima radili, ali su zbog malih primanja završili s niskim mirovinama. Procjenjuje se da će ovaj dodatak zahvatiti između 1,2 i 1,5 milijuna umirovljenika.

Za osnovnu mirovinu morate imati uplatu doprinosa najmanje 33 godine, a dodatak će dobiti samci ako im je mirovina manja od 1.250 eura i parovi ako je mirovina manja od 1.950 eura.

Ovo je već drugi dodatak koji Njemačka isplaćuje svojim umirovljenicima s malim mirovinama. Prosječna predviđena razina dodatka na godišnjoj razini iznosit će nešto manje od 800 eura.

Rast mirovina mogao bi zaobići bogatiji zapad države

Šemper: Usklađivanja mirovina doista neće biti, a ako bude, bit će mizerno!

U Hrvatskoj će, po svemu sudeći, iduće usklađivanje mirovina iznositi nula posto. Slična je situacija i u Njemačkoj.

Prema predviđanjima njemačkog mirovinskog osiguranja, neće se povećavati mirovine umirovljenicima koji žive na razvijenijem zapadu države. Povećanje bi trebalo doći samo istočnim umirovljenicima jer u Njemačkoj još uvijek pokušavaju izravnati razinu mirovina između te dvije regije. Konačna odluka trebala bi biti poznata na proljeće.

Hrvatska uvodi nacionalnu mirovinu, a Njemačka dodatak na male mirovine iz rada
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap