Hrvatska sve bliže nabavci ruskog cjepiva, Kaić rekao da bi mogli nabaviti milijun doza

Josip Mihaljević
17. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije u 11 sati. Danas imamo 502 nova slučaja zaraze, a preminulo je 18 osoba.

CDC, Unsplash

U posljednja 24 sata zabilježena su 502 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2219.

Među njima su 884 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 82 pacijenta.

Preminulo je 18 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 238501 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 5375 preminulo, ukupno se oporavilo 230 907 osoba od toga 224 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 11 050 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1 282 357 osoba, od toga 7 348 u posljednja 24 sata.

S dvije doze cijepilo se 54.409 osoba.

Nabavljamo li rusko cjepivo?

Epidemiolog Bernard Kaić komentirao je aktualnu epidemiološku situaciju. Po 14-dnevnoj stopi incidencije na 100.000 ljudi Hrvatska je na trećem mjestu, od nas manje slučajeva imaju samo Finska i Danska.

 

Novinari su pitali o nabavci ruskog cjepiva. Beroš je jučer u jednom od dnevnika kazao da bi bilo optimalno da ga odobri Europska agencija za lijekove. Hoćemo li čekati odobrenje ili će to odraditi HALMED?

“Kada komuniciramo situaciju s cjepivima, od početka naglašavamo sigurnost i učinkovitost. Tek u zadnje vrijeme dolaze na vidjelo podaci o učinkovitosti ruskog cjepiva. Nakon toga počinjemo razmišljati o primjeni. Vlada će raditi velike napore da svakom hrvatskom građaninu osigura besplatno cjepivo.

Optimalno bi bilo da taj lijek ima odobrenje Europske agencije za lijekove. Međutim, to ponekad nije moguće jer će taj proces trajati još neko vrijeme. Stoga je na našoj regulatornoj agenciji, a to je struka, oni će nam reći je li moguće drugim putem dobiti rusko cjepivo za hrvatske građane”, kazao je Beroš.

Beroš je kazao da su u ovom trenutku tri različita proizvođača cjepiva u postupku odobravanja za EU te da se čekaju i njihovi rezultati. Bernard Kaić je rekao da količina nabave ovisi o isporuci cjepiva od preostalih izvođača i o tomu kada ga možemo dobiti. Ako ga možemo dobiti tek na ljeto, onda nam ni ne treba, a ako ga možemo nabaviti kroz tjedan-dva, onda bismo uzeli primjerice milijun doza ruskog cjepiva, kazao je Kaić.

Popuštanje mjera

Božinovića su pitali kako će otprilike izgledati paket novih mjera ako brojke nastave padati.

“Unaprijed ne možemo govoriti o paketu mjera, taj set mjera će biti poznat kad ga donesemo. Svi pratite situaciju na dnevnoj osnovi, znate otprilike što je otvoreno, a otvoreno je puno toga, što je ostalo još pod nekim ozbiljnijim i strožim restrikcijama. Ako situacija bude išla u smjeru održavanja ovog tjedna pada onda ćemo razgovarati o tome, ja stvarno ne želim najaviti nešto pa da se onda to eventualno ne dogodi”, kazao je Božinović.

Hrvatska sve bliže nabavci ruskog cjepiva, Kaić rekao da bi mogli nabaviti milijun doza
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap